Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

KÖTÜ ANILAR HEP TAZE Mİ KALIR?

Hepimiz hayatımızda travmalara maruz kalıyoruz ve bu travmaların yıkıcı etkilerini taşıyoruz. Örneğin ilkokulda sınıf arkadaşınız öğretmen tarafından bir ses yükseltilmesine maruz kaldıysa ve siz farkında olmadan bu duruma şahit olduysanız bunun üstünüzde bıraktığı etkilerin farkında olmayabilirsiniz ama farkında olmadan bugün hala bu çaresizliği ve korkuyu da yaşıyor olabilirsiniz. Bir iş yerinde ses yükseltilmesi ya da tartışmalar sizin için korkutucu ve çekilmez bir hal alıyor olabilir.

Peki bu durumda ne yapılabilir? Hayatımız boyunca biz bu travmaları taşımak zorunda mıyız yoksa bu anıları silebiliyor muyuz?
Bu anıları silmek ne yazık ki mümkün değil ama bu anıların travmatik etkisini azaltabilmek mümkün. Terapiler sonucunda artık o anıyı net olarak gözünüzün önüne getiremiyorsunuz. Bir nevi sisli bir görüntü oluşuyor. Bedeninizde hissettikleriniz değişiyor. Bunu şöyle de açıklayabiliriz: Yaşadığınız hiçbir anı silinmiyor, kaybolmuyor. Sadece daha farklı değerlendiriyorsunuz. Olaya ve anıya bakış açınız değiştiğinde ise duygu ve düşünceleriniz de değişiyor.
Terapi sürecinde olumsuz düşüncenin yerine pozitif düşünce geliştirerek bakış açınız ve algınız değişiyor. Artık bu anıdan rahatsız olmayan danışan anıya yeni ve daha sağlıklı bir perspektiften bakıyor.
EMDR terapisi şimdilerde ise fobilerden, panik atağa, depresyona... Birçok klinik durumda kullanılıyor ve bu durumlarda da etkili olduğuna dair bilimsel kanıtlar artmaya devam ediyor.
 •    Travma sonrası stres bozukluğu
•    Panik bozukluk
•    Agorafobi
•    Sınav kaygısı
•    Sosyal fobi
•    Majör depresyon
•    Obsesif kompülsif bozukluk
Ve daha nicesi…
Birçok alanda kullandığımız bu yöntem ile daha kısa sürede başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Kendi gördüğüm bir danışandan örnek verecek olursam; Kıbrıs’ta yaşayor ve uçak fobisi var. Onun için uçağa binmek bir eziyet haline gelmiş ve artık bir çözüm yolu aramaya başlamıştı. Öncelerde gemi ile gitmek adına araştırmalar yapmış ama bu da çözüm olayınca bu konu da uzman yardımı almayı planlamış. Sonrasında yollarımız kesişti ve seanslarımız başladı. Bu sorunun nerede ve nasıl başladığı ile başlayan terapi sürecimiz kendisinin olumsuz anılarının yavaş yavaş silikleşmesi ve uzaklaşmasıyla da devam etti. Anıları yok olmadı evet ama yavaş yavaş etkisini kaybeder oldu. Seanslarımız iyileşme süreciyle son buldu ve 1 hafta sonra uçağa binip şehir değiştirmesi gerekiyordu. Ben kendisinden gelecek güzel mesajı bekliyordum ve düşündüğümüz gibi de oldu yolculuğu güzel geçmiş hatta kendi deyimi ile ‘keyifli geçmişti’.
Travmalarınız size hükmetmesin siz travmalarınızı etkisiz hale getirin!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Yağmur Gökşen Bulut Arşivi