Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

Kurabiye kokusu

Kokunun insan psikolojisi üzerindeki rahatlatıcı etkisini daha önce duymuş muydunuz? Duymadıysanız sizi bilimsel bir çalışmayı okumaya davet ediyorum. 
Chicago Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, güzel kokular insanların ürünleri %84 oranında daha çekici bulmalarını sağlıyor, alışveriş konusunda isteklerini arttırıyor. Bazı markalar özellikle ürünlerine etkili parfümler sıkıyor ki o ürün satılabilsin.
Kokular yıllardır insanların tedavilerinde de kullanılıyor. Baş ağrısına iyi gelen, uykuyu getiren ve daha bir çok farklı alanda kullanılan kokular da mevcut.
Bir de beynimizdeki bu alanların olduğu bölgeye bakalım. Beynimizdeki koku alma bölgesi, beynin hafıza ve duyguları işlediği alanlar olan amigdala ve hipokampüse oldukça yakın. Herhangi bir koku burnumuzdan girip beynin ilgili bölümüne ulaşana kadar bu alanlardan geçiyor; dolayısıyla biz henüz kokunun ne olduğunu anlayamadan önce tüm bu ekstra işlemleri yapan beynimiz, kokulara farklı şekillerde tepki verebiliyor.
Aromaterapi koku üzerinden bir tedavi yöntemidir. Kokular tedavi haricinde bilinçaltını da etkiliyor. Kokuların insanlar üzerinde öğrenme, hatıra ve deneyimler üzerinde etkisi vardır. Duygusal hatıraları çağrıştırabilen kokular insanlarda kötü etkiler de yaratabiliyor.
Geçenlerde bir belgeselde yine buna benzer bir durumla karşılaştım ve fazlasıyla dikkatimi çekti. Genel tema; kokuların birçoğu ile çocukluk dönemimizde tanıştığımız ve bunun için pek çok koku bize çocukluğumuzu çağrıştırıyor ve nostaljik bir hava yaratıyor. Araştırmalara göre görsel hafıza ile kodlanan anıların 1 sene içerisinde %50’si silinirken, koku hafızası anıların %65’ini korumayı başarıyor.
Belgeselin içeriğine baktığımız da ise, insanlar yurtdışında belli ülkeler de satılmayan evlerin satılabilmesi için o evlere daha önceden gider ve kurabiye yaparlarmış. İnsanların çocukluğuna gitmesini sağlayan bu koku insanlara kendisini güvende hissetmesini sağlıyor ve bunun da evden kaynaklı bir huzur olduğunu düşündürüyorlarmış ve düşünüldüğü gibi de oluyormuş. İnsanlar bu evlerle duygusal bağ kurup kendi aidiyet duygusunu daha yüksek miktarda hissediyormuş. Kurabiye kokusu insanların psikolojik olarak kendilerini rahat ve güvende hissetmelerini sağlayan belki de ilk ortamlarına döndürdüğü için cezbediciliği artırıyormuş.
Bende şimdi aidiyet duygumu arttırmaya yönelik kurabiye yapmaya gidiyorum, okuyan siz değerli okurlarıma da denemesini önerim, kurabiyeli haftalar :)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Yağmur Gökşen Bulut Arşivi