4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KURBAN BAYRAMI

                                           
               İslam dünyasında büyük bir sevinç ve dayanışma içerisinde kutlanan Kurban bayramı Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10.gününden itibaren 4 gün kutlanır. Diğer bir anlatımla, Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. gününde başlayan Kurban Bayramı 4 gün devam eden bir bayramdır..
              Kurban bayramı, ayrıca Müslümanların, her yıl "Hac " görevlerini yerine getirdikleri vakittir. Hac, Mekke’ye gidilmek suretiyle ve Kabe’nin tavafını da kapsayan bir ibadettir. Hac farizasını yerine getirmekte olan Müslümanlar kurbanlarını da Mekke’de keserler.
        .    COVİD 19 nedeniyle geçen yıl yapılamayan Kurban Bramı bu yıl coşku ile kutlanacaktır. Çünkü bayram günleri, barış ve sevinç günleridir. Elbette bir arada yaşayan aile ve toplum fertleri arasında anlaşmazlıklar, sürtüşme ve tartışmalar olabilir. Ancak bayramlar  barışma ve dargınlıları da unutma günleridir.
             Kurban Bayramı, 20 Temmuz’da başlayarak 23 Temmuz’a kadar sürecek, Bayram tatili ise 16 Temmuz Cuma akşamından, 26 Temmuz Pazartesi sabahına kadar sürecektir.
          Bayramlarda, akrabalar, ziyatleri ile aradaki bağları kuvvetlendirmelidir. Hz. Peygamber, müminlerin, üç günden fazla dargın durmalarının uygun olmadığını belirterek, şöyle buyurmuşlardır. "Akraba ve komşulara, iyilik etmek ve onlarla iyi geçinmek, Kur’an-ı Kerim’in tavsiyesidir." buyurmuştur.
           İslamiyet’ de, Allah’a ibadetten sonra, anne ve babaya saygı ve iyilik emredilmiş, onlara karşı "öf" bile demek yasaklanmıştır. Bayramlarda, onları ziyaret etmek ellerini öpmek hayır dualarını almak gerekir.
sultanı Ramazan ayına idrak edilmiş, sonun da Rmazan Bayramı’ na ulaşılmıştı.
                 Resulullah (s.a.s) Medine’ye hicret ettiği zaman, Medinelilerin, eğlenip neşelendiği iki bayramları vardı.  Hz. Peygamberimiz, bu bayramların yerine, tüm Müslümanların, sevinip eğleneceği İslâm’ın iki bayramının haberini vermiş, "Allah-u Teâlâ size, kutladığınız bu iki bayramın yerine, daha hayırlısını, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı’nı hediye etti." buyurmuştur.
              Ayrıca bayramlar, kişi/kişiler arasında karşılıklı sevgi ve saygının arttığı, insanların, dargınlıkları unuttukları barıştıkları, yeni dostlukları edinildiği, fertlerinin birbirlerine sevgi ve saygı ile yaklaşma, yardımlaşma, birbirlerinin gönlünü alma ve yakınlaşma, mutluluk ve sevgi huzuru dolu dolu yaşama günlerdir.
                 Bilhassa akrabalar, ziyaret edilerek, aradaki bağları kuvvetlendirilmelidir. Hz. Peygamberimiz, müminlerin, üç günden fazla dargın durmalarının, uygun olmadığını belirterek şöyle buyurmuşlardır. “Akraba ve komşulara iyilik etmek ve onlarla iyi geçinmek Kur’an-ı Kerim’in tavsiyesidir.” Bayramlar, dini şuur ve duygularını kuvvetlendirir. İnsanlara, yeni bir heyecan ve çalışma zevki kazandırır Yaşamdan, zevk almasını da sağlar.
             Bayramlar, sosyal dayanışma ve barış şuurunun, fertlere kuvvetle hâkim olduğu günlerdir. Dargınların kucaklaşması, aralarında, kin, nefret bulunan aile ve şahısların, düşmanlık ve husumet duyguları, sevgiye dönüştürdüğü günlerdir.
            Küçüklerin, büyüklere saygı, büyüklerin küçüklere sevgi göstermesi, hastaların ziyaret edilmesi, verilecek küçük hediyelerle, çocukların sevindirilmesi, hısım ve akrabanın bir kere daha yeniden kaynaşması, genellikle bayram günlerinde olur.
             İslamiyet’ de, Allah’a, ibadetten sonra, anne ve babaya saygı ve iyilik emredilmiş, onlara karşı “öf” bile demek yasaklanmıştır. Bayramlarda, onları ziyaret etmek, ellerini öpmek hayır dualarını almak gerekir.
              Bayramlarda, Akraba ve komşularla tebrikleşerek, karşılıklı sevgi duyguları hissettirilmeli, karşılaştığımız, herkesle selamlaşarak, tebrikleşmeli. Tanıdıklarımızı ziyaret ederek, hal ve hatırları sorulmalı ve gönülleri almalıdır.
               Hastanelerde ve evlerde, yatan hastaları ziyaret edilmeli, şifa dilekleri sunmalı, yetimlerin ve kimsesiz çocukların, başını okşamalı, onlara anne ve baba gibi davranılmalıdır.        
              Çevremizdeki yoksullara ve bakıma muhtaç çocuklara, yardım elleri uzatılmalı, onların da bayram sevinci yaşamaları için, ortam sağlanmalı, hayır dua bekleyen ölülerimizin, mezarlarına giderek, onlara dua etmeli, ruhları için hayır ve hasenatta bulunulmalıdır.    
            Ramazan ve kurban Bayramı,  maddi ve manevi dayanışmanın; sevgi, saygı, hoşgörü ve barışın da doruğa ulaştığı günlerdir.
           Ayrıca Kurban Bayramı, sadece bir et kesilen bayram değil; yoksulların da düşünüldüğü, birlik ve beraberliğin pekiştiği dini bir ibadettir. Allah’a, kurban edilen kurbanlık hayvanlar kesilirken, kesilen etlerin ihtiyaç sahiplerini bulacağı bir bayramdır.
            Bu süreç hem sevinçle, hem de manevi duygularla kutlanmalıdır. Her sene Kurban Bayramı’nı en güzel duygularla yaşamak ve sonrasında hatırlamak için, Kurban Bayramı’nı usulüne göre yaşamak gerekir.
              Bugün gelişen teknoloji ve ilerleyen bilim, insanlığa, her türlü imkânı sağlıyor ama günümüzde, aile içi bağlılıklar aşınırken, insanlar arası saygının eksildiğini ve toplumsal vefanın, yok olduğunu görüyoruz. Bayramlar, bu eksiklikleri de  gideren günlerdir.
             Eskiden bayramlar, aile fertlerinin, bir araya gelmesine vesileyken, bugün uzaklarda bireysel tatil planları yapılıyor, bir araya gelip, muhabbeti büyütmek yerine, bugün  bayramlarda, resmi üsluba sığdırılmış, standart kutlama mesajları var.
              Bazen bayramlarda,  "Nerede o eski bayramlar" diyor, geçmişteki bayramlarımıdaki anılarımız hatırlar, hatta yaşadıklarımızı paylaşırız. Ancak her şeye rağmen bayramlar, en güzel günlerdir. Pandemi ve kısıklamlarda olsa, bayramların değerini bilelim, şevk ve heyecanı, bayramlarda,  dolu dolu yaşayarak,  sevgi ve saygı anlayışı da sürekli yaşanmalı ve yaşatılmalıdır.
           Ne mutlu! Bayram sevincini yaşayan ve yaşatanlara…



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi