4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YABANCILARA MÜLK SATIŞI

                               
         CHP Eskişehir Milletvekili, Sayın  Dr. Jale Nur Süllü’nün, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Sayın Murat Kurum’a, Arap ülkeleri uyruğuna tabi vatandaşların, Eskişehir’den edindiği arazi ve konutların, miktarı ile ilgili, verdiği yazılı soru önergesine,“Eskişehir’de 46 değişik ülke vatandaşına, 668.270 metrekare arsa satışı gerçekleşti.” cevabı verildi.
         CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden 2015-2020 yılı ve 2020 yılının ilk 6 ayında yabancılara toprak satışına dair rakamları paylaştı.ve   Türkiye’de son 5 yılda en çok toprak satın alan ülkeler arasında Ürdün, Suudi Arabistan ve Mısır vatandaşları ilk üç sırayı paylaştı.
            2015-2020 arasındaki dönemde özellikle Kanal İstanbul projesi ile gündeme gelen Katarlılar, Türkiye’den 1 milyon 177 bin 780 metrekare arazi alırken Yunanistan vatandaşlarına 100 bin 919 metrekare arazi satılmış.
             Yine CHP Muğla Milletvekili, Sayın Tolga Çandar, “Iğdır Ovasının tamamını İsrailliler aldı. Harran Ovasının yarıdan fazlasını İsrailliler satın aldı. Türkiye’deki ekili alanlarımızın önemli bir bölümünü, İsrailliler satın alıyor. Karacahisar Köyünün o termik santralin yapılacağı yerden, Bodrum’a kadar olan arazinin, birileri tarafından satın alındığını öğrendik” demişti.
            Diğer yandan CHP Milletvekili, Sayın Tanrıkulu’nun, önergesini yanıtlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Sayın Kurum,  2003 yılına kadar, hiçbir satın alma işlemi bulunmayan Katarlıların o tarihten, bu yana satın aldığı alanların, toplam yüzölçümünün 795 bin 552 metrekare olduğunu bildirdi,
             Ayrıca Katarlıların, 198 adet ana taşınmaz satın aldığını bildiren,  Bakan Sayın Kurum, bu taşınmazların,  toplam yüzölçümünün 489 bin 901 metrekare olduğunu ifade etti. Katar vatandaşlarının bin 884 adet de “bağımsız bölüm” satın aldığını belirten Bakan, Sayın Kurum, bu alanların yüzölçümü toplamının ise 305 bin 651 olduğunu ve bu satın alma işlemlerinin bin 592 farklı kişi tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.
                  MHP Milletvekili, Sayın Erkan Haberal’ın, soru önergesine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’den, 6 Ocak 2016 tarihine kadar toplamda,13 bin 802 Rus vatandaşın 3 bin 901 parselden ibaret, 1 milyon 346 bin 97 m2’lik taşınmaz satın aldığını bildirdi.
               Yeniçağ yazarı Sayın, Arslan Bulut, köşe yazısında, Bill Gates’in Edirne ve Kırklareli’nde 22 bin dönüm tarım arazisi satın alarak, Türkiye’deki toplam arazilerini 56 bin dönüme çıkardığın yazdı.
               Prof. Dr. Cihan DURA ise bir yazısında, “Türkiye’de Cumhuriyet’ten günümüze (1923-2003), 80 yılda 425 yabancıya 11 milyon m2 toprak satılmıştır. Bun karşılık 10 yıllık AKP döneminde (2003-2013) 112 000 yabancıya 136 milyon m2 toprak satılmıştır. Bugün Türkiye’de gayrimenkul sahibi yabancı uyrukluların say0 bini geçmiş bulunuyor.” tespitlerini paylaşmıştı.   
             Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in açıkladığı verilere göre de 2020 yılında yabancılara toplam 40 bin 812 konut satıldı.
               Yine CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “"Yabancılara satılan toprak miktarı küsuratlarıyla birlikte yaklaşık 115 milyon metrekare, bu inanılmaz bir rakam. AKP iktidara gelene kadar yabancılara satılan toprak miktarı 11 milyon metrekare ve bu rakam18 yılda 12 kat artmış”dedi
                Geçmiş yıllarda da yabancılara, gayrimenkul satışı ile ilgili, yeni yasal düzenlemenin uygulamasına ilişkin. genelgenin, yayımlanması ile birlikte, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının ardından oluşan yasal boşluk nedeniyle, 16 Nisan 2008’de durdurulan satışlar, yeniden başlatılmıştı.
             AKP iktidarı, 2012 yılında, 2644 sayılı Tapu Kanunu’nda yaptığı değişiklikle  yabancıların, Türkiye genelinde toprak satın almasını, 30 hektara çıkartırken bir ilde ise bir yabancının toprak edinme oranı şehrin yüzölçümünün yüzde 10’u olarak belirlenmişti
              Oysa SayınTarhan Aykut isimli bir vatandaşın, elektronik mesajındaki," Unutmayınız ki, Filistin halkı, babalarının sattığı toprakları geri alabilmek için, taşla mücadele ederken, dirsekleri ve dizleri İsrail askerleri tarafından taşla kırılan insanların dramını yaşıyordu... Dünün toprak sahipleri, yarının o topraklarda çalışan işçileri olacaklardır." İfadeleri, yabancılara toprak satan, her kesime ders olacak niteliktedir. 
                Ayrıca yabancılara, toprak satışına, İkinci Abdilhamid Han’ ın, tavrı da herkese özellikle de siyasi iktidarlara ders olmalıdır.
                 1870’te Theodor Herzl, Filistin’de, bir Yahudi devletinin kurulması için, birçok çalışmalarda bulundu.  Hedefi,  bir Yahudi şirketi kurup, vaat edilmiş topraklar üzerine müstakil ve üç dört milyon Yahudiye yetecek genişlikte toprak satın almaktı.
                  Herzl, Yahudi devletinin, ancak, kutsal topraklar üzerinde kurulmasını istiyordu.  Sonuçta da amacına ulaştı. 1870 yılından itibaren Filistin toprakları üzerinde, tarımsal yerleşme merkezleri teşkil etmeye başladılar.
                   1870-1896 yılları arasında, igiliz himayesinde, Filistin’de, on yedi” TARIM KOLONİSİ “ kuruldu. Herzl, Osmanlı Sultanı İkinci ABDÜLHAMİD HAN ile görüşerek, o Filistin’de, bir Aristokratik Cumhuriyet kurmak için, izin istedi ve tekliflerde bulundu.
                   İkinci ABDÜLHAMİD HAN, devletin, mali durumunun kötü olmasına rağmen, bu teklifleri kabul etmedi ve siyasi iktidarlara da örnek olacak,  "Newlinsky Efendi! Eğer Mr. Herzl, senin, benim arkadaşım olduğun gibi, arkadaşın ise ona söyle, bu meselede ikinci bir adım atmasın.  : “Bir karış dahi olsa vatan toprağını satmam, zira bu vatan bana değil milletime aittir. Milletim de bu toprakları, ancak aldığı fiyata verir. Çünkü bu topraklar kanla alınmıştır, kanla verilir!” cevabını vermişti..
                Sonunda da İsrail, Filistin topraklarında, İngilizlerin himayesinde, tarım kolonileri kurarak, bugünkü toprakların sahibi oldu. Yıllardır da işgalci israil, Filsitin topraklarında, devlet terörü uyguluyor. BM ve tüm dünya da İsrail terörü karşısında, sessiz kalıyor.

       

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi