Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

KUR'UNTU


Stres yönetimi nedir? Stres neden bu kadar önemlidir? Yaşanan hastalıklarının kaynağında neden stres bir belirtidir? Peki, biz insanların günlük hayatımızda sorun ettiği şeyler nelerdir? Şuan biraz durun, durdurun her şeyi, kendinize izin verin, canınızı sıkan, keyfinizi kaçıran, tüm günü uyuyarak geçirme isteğinize neden olan sorunu bulabildiniz mi?
Eğer cevabınız “evet” ise şanlısınız farkındasınız olanların gerçeklerle yüzleşmiş bununla çoktan mücadeleye koyulmuşsunuz, tebrik ederim doğru yoldasınız ve etrafınızda ümitsizliğe kapılmış kaygılı olan insanlara da yardımlarınızı esirgemeyin. Tavsiyem şudur ki vazgeçmeyin yarınlar bizim için.
Eğer cevabınız “hayır” ise;
Bu yazımda en güncel en etkili sorunumuzdan bahsedeceğim, bir sorunun çözümü veya bunun farkındalığı diğer problemlerin çözümünü de beraberinde getirir. Hiçbir şey olmazsa yol olur ışık olur güven olur. Peki, hayatımızda önemli bir yere sahip bu metanın, yaşam kalitemizi, sosyal yaşantımızı, hatta sağlığımızı, yediğimizi, içtiğimizi belirleyen bu meta ne olabilir? Sabah işe giderken, okulda dersteyken, hastanede muayene için sıra beklerken, akşam soframızda, arkadaşlarımızla içtiğimiz 1 bardak çayda, eşinize götürdüğünüz bir tutam çiçekte, çocuğunuza aldığınız bir çift ayakkabıda önem arz eden bu meta nedir? Bütün günümüzü alt üst edebilecek hatta günlerce yüzümüzün gülmemesine sebep olacak güçte bu metanın adı;
Para, değişen dünya şartları, gelişen teknoloji, artan ihtiyaçlar doğrultusunda paranın değeri gün geçtikçe artıyor. Her gün konuştuğumuz, “ne olacak bu ülkenin hali, nereye doğru gidiyoruz” diyerek hayıflanmamıza sebep oluyor. Gençlerin daha sınava girmeden gelecek kaygısına sebep oluyor. Döviz kuru arttıkça gerginlik, streste artıyor haliyle. Maddi olan her şeyin değeri paha biçilebilir ama bunu sorun ederek kendimize verdiğimiz zarar paha biçilemez. Yıl 2019 Kasım İstanbul ilinin Fatih ilçesinde 4 kardeş maddi imkânsızlıklar nedeniyle yaşamlarına son verdi. Her yıl ortalama 3000 kişi maddi sorunlarıyla başa çıkamayıp ruh sağlını koruyamıyor. ”İnsanlar önce para kazanmak için sağlıklarını sonrada sağlıklarını kazanmak için paralarını verirler.” (GOETHE)
“iş bulamıyorum, kazandığım yetmiyor ki, eee… nasıl olacak şimdi? Faturaları nasıl ödeyeceğimi düşünüyorum” bu söylemler çok tanıdık hepsi etrafımızda. Maalesef ülkemizin mevcut ekonomik durumu, işsizlik, asgari ücretin yeterli olmaması, vergiler, ithal ürünlere olan bağlılık. Bizleri bu kördüğümün içerisine sürüklüyor. Şuan şunu söylediğinizi biliyorum “tamam, doğru ama ben ne yapacağım?“
Anne ve babalar size düşen ilk görev sakin olun! Tek sorumluluğunuz para kazanmak değil, bu dünyaya yatırım yaparak miras mı bırakmak istiyorsunuz? Çocuğunuzu iyi bir birey olarak yetiştirin, kendisine ve etrafındaki tüm canlılara, yaşadığı dünyaya saygısı, sevgisi olan bir çocuk sizlerin en büyük mirasıdır. Elbette istediği bir şeyi alamayacak durumda olabilirsiniz, bunun için üzülmeyin ve uygun bir dille anlatın. Çocuğunuzun yanında maddi sorunlarınızı tartışmayın, farkında olmadan gelecek kaygısıyla okuluna gitmesine sebep olmakla kalmazsınız “Neden ders çalışıyorum? Neden okula gidiyorum, aileme yardım etmeliyim.” gibi düşüncelerin ortaya çıkmasına neden olur ve bu çocuğunuzun dikkat eksikliğine odak sorununa yol açabilir, sizler çok dikkatli olmalısınız. İhtiyaçlarınızı belirleyin, satın alımlarınızı ona göre yapın, gereksiz tüketmeyin. Etrafınızda ki insanlarla tüketim çılgınlığı yarışına girmeyin, dağın görünen yüzüne aldanmayın. İnsan ilişkilerinizin bozulmasına neden olacağı gibi kendinizi yalnızlaştırmaya itersiniz. Arabanız, eviniz, işiniz olmayabilir utanmayın, sıkılmayın, çekinmeyin, utanması gereken sizler değilsiniz. Siz elinizden geleni yapın, meslek edindiğiniz iş ile ilgili kendinizi geliştirin, en iyisi olmak için gayret gösterin.
Öğrenciler; sizlere düşen derslerinize odaklanmak, siz henüz ekonomik özürlüğünüzü kazanmadınız bunu sorun etmeyeceksiniz, burs başvurusunda bulunabilir, sınavlara girebilir birçok imkâna sahip olabilirsiniz ve bunların birçoğu için maddi imkânınız olmasına gerek yok. Elinizde ki teknolojiyi sadece sosyal medya için kullanmayın araştırın, kendime nasıl katkıda bulunabilirim? Bu soruyu sorun ve cevaplarının peşinden gidin. Sizler alanınızda kendinizi ne kadar geliştirir ve başarılı olursanız sahip olacağınız imkânlarınız buna bağlı olarak artacaktır.
Sakin olun, mutlu olmaya çalışın, kendinizden ödün vermeyin paranın satın alamayacağı şeyleri ona hediye etmeyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Yağmur Gökşen Bulut Arşivi