4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ORTAK AKIL

                                             
              Yaşamak, yürek ister; bazıları yalnızca yaşadığı günü kurtarır, var olmakla yetinir ve kendi varlığı altında ezildikçe ezilir.  çünkü değiştiremeyeceği gerçeklerle mücadele etmek  bu değişmezlikten de kendine, yeni bir yaşam sevinci yaratmak yürek ister.
             Bazı insanlarımız da risk alarak, her konu ve alanda, fikir ve düşündüklerini korkusuzca toplumla paylaşır. Her türlü baskı ve engele rağmen de  ülke ve yaşadığı kentin sorunlarını, yakından takip eder, çözümü içinde,  caba sarf eder.. Bu insanlarımızdan biri de Avukat Sayın Ahmet VURAL’ dır.
             Sayın VURAL’ ı,  Adalet ilkokulu’ da, görevli iken tanıdım. Yılardır da icraatını yakından takip ettik.   ülke, özellikle de "HUKUK" la ilgili konularda, gelişmelerde, örnek performans sergiliyor. Hukuk içinde kalarak, sorunları ve çözümlerini, cesurca kamuoyu ile paylaşıyor. Olaylar ve ilkeler arasında, ilişki kurabilme gücü, başkalarını anlayabilme ve etkileyebilme yeteneği, akıcı konuşma becerisi ile de örnek oluyor.
               Sayın Ahmet VURAL,  bugünde,“Kendim Olabilmek” ve  “Ortak Aklımıza ne oldu” kitapları ile gündemdedir.       
               Geçen hafta Avukat Sayın Ahmet VURAL’  ı,  ziyarette, her iki kitabını da şahsımda imzalayarak verdi. “Ortak Aklımıza ne oldu” adlı kitabını okurken, ülkemizin, bu kavramdan vazgeçerek, ne gibi değerleri kaybettiğine de tanık olduk.
            çünkü içinde yaşadığımız çağda,  her alanda başarılı olabilmek için, pek çok kavram var. Bu kavramlardan biri de     ORTAK AKIL” dır. Ortak akıl, birden fazla kişinin toplanarak bir konu hakkında, akıl kapasitelerini ve düşünce güçlerini birlikte sonuca ulaşmasıdır.
            Bu kavramın kullandığı ortamda, bencillik yoktur. karşıt fikirlerin yarattığı zengin düşüncelerin sentezlenerek, ortaya tek bir kişinin düşünemeyeceği,  kadar büyük bir aklın esas alındığı bir sonuç çıkar. Herkes tarafından da kabul görür.
             6 Nisan 2017 tarihinde yapılan, Anayasa halk oylaması ile seçmen, Devlet icraatında, “ORTAK AKIL ” kavramı etkisiz hale getirilerek “Ortak Aklımıza ne oldu” kitabının yazarı Sayın Ahmet VURAL, tabiriyle, seçmen Devleti tüm kurumlarıyla, sınırsız ve denetimsiz olarak “Tek Adamın” aklına teslim etmeye karar verdi.
             Oysa siyasette ve günlük yaşamımızda, her insan, aynı anlayış, bilgi ve düşünme yapısına sahip değildir. Bir insanın aklına gelmeyen, bir başkasının aklına gelebilir. Biri daha iyi düşünüp, karanlık bir noktada bize ışık tutabilir. O nedenle de Devlet yönetiminde güvenli, geniş düşünce sahibi, kurum/kuruluşlara ve kişi/kişilere danışmak, onların bilgi ve tecrübesine başvurmak gerekir.  Nitekim atalarımız, “akıl akıldan üstündür” demiştir.
           Ayrıca insanın kendi aklını, her konuda yeterli görmesi yanlıştır. önemli meselelerde güvendiği, akıllı kimselerin düşüncelerinden istifade etmelidir. çünkü  Kişinin, düşünemediğini, bir başkası düşünü, kendisini, hatta toplumu aydınlatabilir.
                Sayın VURAL, kitabında, 6 Nisan 2017 tarihinde yapılan, Anayasa halk oylaması ile milletvekili sayısını 550’ den 600’ e çıkartılması ile TBMM’ de nitelikle çoğunluk aranan oylamalarda, sonuca gitmeyi zorlaştırmak olduğunu vurguluyor.
            Milletvekili seçilme yaşının,25’ den 18’ e indirilmesi ile de bu yastaki adayların ya parti genel başkanlarının, yakını, ya da yakınlarının yakını olacaktır. Bu değişikliğin başka bir izahı yoktur.   Sayın VURAL’ a göre de,  Anayasa değişikliği ile de meclisin, hükümeti denetleme, bütçe yapma, meclisin soruşturma istemesi, açması ve cumhurbaşkanın Yüce divana sevki imkansız hale geldi,. TBMM nin yetkileri de elinden alındı.
             Hâlbuki Cumhuriyeti temelinde “Ortak Akıl “ vardı.  Atatürk Samsuna çıktığı tarihten, ,itibaren Kurtuluş Savaşı’ nın,  tüm aşamalarında, gerekse sonrasında, büyük ve küçük heyetler oluşturularak karalar alınmıştır. Kitapta, bu net bir şekilde yansıtılmıştır.
             Sayın VURAL göre mevcut başkanlık sitemi ile ekonomik kalkınma yanında, halkın birlik ve huzur içinde yaşaması, ülke birliğinin korunması da tehlikeye girecektir. Bu yanlışlıktan da en kısa zamanda dönülmesi şarttır.
              Sayın VURAL, dünyanın, en başarılı sisteminin, ABD’ de uygulandığını belirttikten sonra, “ ABD Anayasası’ nda, yürütme, yasama ve yargı güçleri arasında, en güçsüz olanı   yürütme gücüdür.” görüşündedir.
              Kitapta, Türkiye’ deki sistemin ise, bugüne kadar hiçbir ülkede görülmeyen ve uygulanmayan yasama ve yargı gücünü de kontrol altına alacak, bir şekilde, tüm yetkileri denetimsiz olarak “TEK ADAM” a, verilen, bir sistem olarak belirtiliyor.
              Sayın VURAL’ ın, “Ortak aklımıza, ne oldu”, kitabı’ daki,  6 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa halk oylaması ile ilgili görüşleri, herkes tarafından dikkate alınmalıdır. çünkü ülkemizde, sorunlarının çözümü, ülkemizin kalkınması, demokrasimizin güçlenmesi, en önemli de ülkemizde, her alanda huzurun sağlanması, “ORTAK AKIL” ile eşdeğerdir..  
               Sayın VURAL’ ı kutluyoruz…


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi