4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

RAMAZAN YARDIMLAŞMA AYIDIR

 Ramazan ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 13 Nisan 2021 Salı günü başlayacak. Her yıl 10 gün geri sayan Ramazan ayı, bu yıl 12 Mayıs, Cumartesi günü sona erecek.


            Ramazan ayı, Receb, Şaban’dan sonra, takip eden ayın ismidir. Fakat Rasülüllah’ın İslam’ı tebliğinden sonra, İslam ve Müslüman’ların, ortak kabul ettiği çok önemli sosyal olayların yaşandığı mübarek bir aydır.


            Kur’an-ı Kerim’in, Bakara suresinin, 185. Ayet-i kerimede, Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak, Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise, sizden Ramazan ayına ulaşanlar onda oruç tutsun buyurmuştur.


             Yine Kuran’ da,” Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için, oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” Bakara-153           


             Ayrıca İslam Âleminin, kutsal ayı Ramazan yı, rahmet, feyiz, bolluk ve bereket ayıdır. Bu ayda, akıldan ziyade, kalp hissedar olduğu için, daha fazla zikir, şükür, tefekkür, ibâdet, hayır ve salih amel yapılan aydır.


            Nitekim İmam-ı Rabbani, “Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları af olur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun, sevabı hiç azalmaz.” demiştir.           


              Yine Kur’ an daki Bakara suresi, Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde oruç tutmak, Müslümanlara emredilmiştir. Nitekim Kuran’ ı Kerim’de,  "O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur’ an onda indirildi. Onun için,sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca, diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!" (Bakara suresi 185. ayet)


                Oruç ibadetinde, birçok hikmet, maddi ve manevi pek çok faydaları vardır. Müslüman orucu, Allah’ın rızası için, tutmakla beraber, bize sağladığı faydaları da bilmek ve değerlendirmek durumundadır. Peygamberimiz (sav): “Her şeyin bir zekâtı vardır. Cesedin zekâtı da oruçtur.”  demiştir.                 


                  Ramazan ayı boyunca, din adamları, orucun maddi ve manevi faydalarını, mantıklı bir şekilde halkla paylaşmalıdır. Oruç tutmayanları eleştirmek yerine, onların anlayacağı dille, orucun fazileti anlatılmalıdır.


              Oruç tutmayanlara, hoşgörü ile yaklaşılmalı, onları İslam’dan uzaklaştıracak, davranışlarda da kaçınılmalı, bilakis onları kazanmak için, uğraş verilmelidir.


                Yıllar önce, Ramazan ayında, oruç tutmayan bir arkadaş,” Bu kadar nimetin için de aç duruyorsun, sana acıyorum… “ demişti. Kendisine, niçin oruç tutuğumu, orucun maddi ve manevi faydalarını, özellikle de insan ve toplum için ne ifade ettiğini, onun anlayacağı bir dille anlattım. Mahcup oldu. Ve “ Bunlar için oruç tutuyorsan, özür dilerim” diyerek, doğru düşünceyi benimsemişti.  


              Oruçlu insan, disiplin içine girip, dilini ve diğer organlarını haramlardan korur.  Yalan, gıybet, dedikodu gibi yasaklar, orucu bozmazsa da orucun fazilet ve sevabına mani olur. Onun için de oruçlu insan, her türlü olumsuz davranışlardan uzak durur.


             Oruç insanda, sorumluluk duygusunu geliştirir. İnsan, her türlü kötülüklerden uzaklaşır. Ramazan ayında insan, yoksulların çektiği açlık ve sıkıntıyı gereği gibi anlar. Onların çektiği acıyı yüreğinde duyar, açlığın ne olduğunu bizzat tatmış olur.


             Yokluk içinde kıvranan, fakirlerin sıkıntılarını içinde duyarak, şefkat ve merhamet duyguları gelişir. Bunun sonucu olarak da fakirlere yardım elini uzatarak sıkıntılarını giderir, toplumun huzur ve mutluluğuna katkıda bulunur. Oruç, insana sabırlı olmayı öğretir. Ahlakımızı güzelleştirir. Oruç, insanın daha sağlıklı olmasını sağlar.


              Peygamber Efendimiz, bir hadis-i şeriflerinde; (Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz) buyurmuştur.  Yine Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellem "Her şeyin, bir zekâtı vardır. Bedenin zekâtı da oruçtur." buyurmuştur.


             Oruç, bir sene boyunca durmadan çalışan mide ile beraber bütün sindirim sisteminin istirahate sevk edilmesi ve insan vücudunun bir tasfiyeye tabi tutulmasıdır. Böylece, sindirim sistemi dinlendirilmiş olur


           İnsanlarda, en çok görülen rahatsızlık, hazım, sindirim bozukluğudur. Şişmanlık, kalp ve damar hastalıklarına, şeker hastalığına ve tansiyon yüksekliğine sebep olmaktadır. Oruç, bütün bu hastalıklara karşı koruyuculuk vazifesi yaptığı gibi, bir de tedavi vasıtasıdır


         Nobel Tıp Ödülünü Dr. Carrel,  “L’Hamme, Cet İnconnu” adlı eserinde, oruç sırasında organizmalarda,  depo edilmiş besin maddelerinin harcandığını, sonradan bunların yerine yenilerinin geldiğini, böylece bütün vücutta bir yenilenme olduğunu anlatır.    


              Yine Fransız Profesör Moulin’ de,  “İslam dünyasının, en yararlı kurumlarından biri oruçtur. Oruç, bedenin hem fiziksel, hem ruhsal dinlenişidir. Dokuları temizler, birikmiş toksinleri, zehirleri atar. Müslümanlar böylece her yıl bir ay bedenlerini dinlendirirler... Hıristiyan dininde orucun bulunmaması büyük bir kayıptır.” demiştir.


             Oruç, sadece yemeyi içmeyi bırakmak değildir. Aynı zamanda kötülüklerden de uzaklaşmaktır.  İnsanlar, nefse hakim olur , yiyecek ve içeceklerden uzak kalır,  haram işlerden,  yalan ve dedikodu, dinlemekten uzaklaşırlar.


              Oruç,  bünyeyi temizler, onu sağlığa kavuşturur. İnsanı arzu edilmeyen köklü alışkanlıklarından temizler. En önemlisi de,  iyi huylar kazandıran, bir ahlak eğitimidir.


              Ramazan ayı, sağlığa ve hayırlı günlere  vesile ve mübarek olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi