4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

RAYLI SİSTEMLER KÜMESİ

Eskişehir’ in, “RAYLI SİSTEMLERDE” ulaştığı seviye Türkiye’nin, 162 yıllık demiryolu yolculuğu ve TüLOMSAŞ’ ın, 124 yıldır, elde etiği deneyim, tecrübe ve bilgi birikiminin de bir ürünüdür. Bu bilgi birikimi ile ESKİŞEHİR, kurumları, şirketleri, üniversiteleri ve yetişmiş insan gücü ile demir yolu alanında, sesini, daha gür duyurmaya başladı. TüLOMSAŞ, yan sanayisi ile de birlikte, binlerce insanımıza, iş olanağı sağlandı.
            Elbette bu başarı, kolay elde edilmedi. TüLOMSAŞ, Sayın Hayri AVCI’ nın, göreve gelmesi ile birlikte, global alandaki şirketlerin, yeniden yapılanmasını zorlayan, faktörler değerlendirildi. TüLOMSAŞ’ ın, bu zorlukları aşabilmesi için, TüLOMSAŞ,  yeniden yapılandırıldı. Rekabet gücünü artırmak için, yüksek verimlilik ve düşük maliyet sağlayan, yeni teknolojilerin ve nitelikli İş gücü sağlandı. Ar-Ge çalışmalarına, hız kazandırıldı.
             TüLOMSAŞ’ ın,  2023 hedefleri değerlendirildiğinde, hedef, tek başına büyümek değil, Eskişehir ve ülkemizde, raylı sistemler sanayisi ile birlikte büyümektir. çünkü TüLOMSAŞ’ ın, dünya devi olma yolunda, yan sanayi, hayati önem taşımaktadır. Kurum, yan sanayi ürünlerini, ne kadar kolay ve hızlı temin edebilirse, o kadar etkin ve verimli çalışır. Taahhütlerini de zamanında yerine getirir.
TüLOMSAŞ’ da, bilgi paylaşımı, yenilik ve yaratıcılık, ön planda tutuldu. Bu tutumu ile de Raylı sistemlerde, gerekli olan teknolojiye sahip oldu. Bu konumu ile de uluslararası alanda, aranan ve önerilen şirket oldu. Eskişehir’ de, raylı sistemlerde, ESO, üniversiteler, OSB’ deki şirketler ve uluslar arası şirketlerle, işbirliği sağlandı.
Bu işbirliği, ülkemiz ve Eskişehir’ de,  sektöründe, faaliyet gösteren kuruluşlar ile bu alanda, eğitim veren kurum temsilcileri ve sektörün gelişimine katkıda bulunacak, gerçek ve tüzel kişiler ile 21. 06. 2011 tarihinde, ülkemizin, ilk Raylı Sistemler Kümelenmesi kuruldu.
Elbette Raylı Sistemler Kümelenmesi(RSK) ve Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi’nin (URAYSİM) hayata geçmesinde, TüLOMSAŞ’ ın ve Genel Müdürü,  Sayın Hayrı AVCI ve ekibinin,  Raylı sistemlerde, gösterdikleri performansın, de büyük payı vardır.
TüLOMSAŞ ile Eskişehir Sanayi Odası girişimleriyle, başlatılan Raylı Sistemler Kümelenmesi, sektörde üretim kabiliyeti olan, diğer belli başlı firmaları da bünyesine alarak genişlemeye devam etmektedir. Eskişehir’ deki Anadolu üniversitesi ve Osmangazi üniversitesi  de Raylı Sistemlere, sadece üye olmakla kalmayıp,  Raylı Sistemler  Kümelenmesi’ ne,  çeşitli çalışmalarıyla, destek vermeye devam ediyorlar.
Cuma günü, Eskişehir’de raylı sistemler alanında, Valimiz Sayın çELİK ve diğer  ilgileri ve kümedeki şirketleri, bir araya getiren, Raylı Sistemler Kümelemesi, “Raylı Sistemlerde 2020 Vizyonu ve Eskişehir “ sloganı ile TüLOMSAŞ’ da, yaptı. Toplantıda, RSK Başkanı, Sayın Kenan IŞIK sektörün hedefleri, sektördeki gelişmeler ve Eskişehir’in raylı sistemlerdeki yeri ve yapılması gerekenler, üzerinde, açıklamalarda bulundu..
Eskişehir’ de, TüLOMSAŞ ve kurulan “Raylı Sistemler Kümes, sektörde, her türlü avantaja sahiptir. çünkü Eskişehir’de, hassas mekanik alanında da, ciddi alt yapı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var.   Eskişehir, bu imkânları ve raylı sitemlerde sahip olduğu bilgi birikimi ile TüLOMSAŞ ve kümede olan OSB’ deki şirketlerimiz,  raylı sistemlerde,  arzu edilen hedeflere ulaşacaklardır.
Ayrıca Eskişehir’in, ulaşım bakımından, kavşak noktadadır. Limanlara, havayollarına yakındır.  Türkiye demiryolu üretimi, demiryolu taşımacılığı ve yolculuğunun da kavşak noktasında bulunmaktadır.
Raylı istemler Kümesi, sektörde faaliyet gösteren, Türk ve yabancı Raylı Sistemler teknolojileri sanayicilerine; mesleki, sosyal, teknik ve ekonomik yönlerden, rehberlik edecek, ülke raylı sistemler sektöründe, ileri teknolojiyi, ön planda tutacak, dünya pazarlarında kalite, standart ve maliyet yönünden, rekabet gücü üstün mamul üretim yapacaktır.
  Raylı Sistemler Kümelenmesi, Ar-Ge faaliyetlerini, inovasyonu ve girişimciliği teşvik edecek, aktörler arası iş birliği ağları kuracak, küme oluşturma faaliyetlerini kolaylaştıracak, üyeleri arasında, kültürel, mesleki, teknik, ticari, ekonomik, hukuki ve idari konularda işbirliği, dayanışma ve bilgi alışverişi sağlanacaktır.
Raylı Sistemler Kümesi,  bakanlıklar, üniversiteler, özellikle de TüBİTAK, DPT, DTM v.b gibi kurum ve kuruluşlar ile koordine ederek, Raylı Sistemler, sektöründeki sanayicilerin ilgili projelerinde, yer almalarını sağlayarak daha da güçlü hale gelecektir.
Raylı Sistemler kümelenmesi, raylı sistemlerde,  katma değeri yüksek ürünler ve teknoloji üretmede,  Ar-Ge çalışmalarında,  özellikle de sektörde, nitelikli ve evrensel düzeyde bilgili üretecek, doktoralı elaman yetiştirmede de kararalı gördük.
Eskişehir,  TüLOMSAŞ, RSK, URAYSİM, iki üniversitesi, coğrafi avantajları, konumu, sanayi ve ticaret altyapısı, tecrübeli ve yetişmiş insan gücü,   ile raylı sistemler pazarında,  ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi