4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

REHBERLİK BAŞARININ ANAHTARI

Eğitim-öğretim çalışmalarını, hatta insan yaşamını etkileyen, çok farklı etmenler vardır. özellikle de insanımızın, özellikle de çocuklarımızın, çalışma alışkanlıkları, verimli öğrenme yolları, okuma ve öğrenme güçlükleri vb. başarıyı, etkileyen sorunlar arasındadır.
Bu gibi sorunların, çözümü için, öğrencilerin, duygusal,zeka ve  başarı durumları ile ilgilenmek, öğrencilerin yeteneklerine göre, başarılı olup olmadıkların inceleyerek, öğrencilere, verilecek hizmetlerin belirlenmesi, eğitsel rehberlik hizmetlerini kapsamaktadır.
öğrencilerin  “Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından, dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş, bir kişiliğe sahip, yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek; İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek, gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak, rehberlik çalışmaları ile orantıldır. 
Eğitim ortamındaki kişiler  ve öğrenciler  arası ilişkilerin, aile ve yakın çevredeki ilişkilerden önemli farklılıkları vardır. Bu nedenle her öğrencinin, bu yeni eğitim ortamına uyumla ilgili çeşitli sorunlarla karşılaşması doğaldır. Uyumla ilgili sorunlar, psikolojik sağlığı doğrudan doğruya etkileyen sorunlardır. Bu  sorunları çözümde, eğitsel rehberlik hizmetleri bu anlamda önem taşımaktadır. çünkü rehberlik, başarının anahtarıdır.
ülkemizde,insanımızın, özellikle de çocuklaımızın, eğitim sürecinden yetenek ve özelliklerine göre,  en üst düzeyde yararlanmalarına ve gizli güçlerini, en uygun şekilde kullanmalarına ve geliştirmelerine yardımcı olan, Rehberlik ve araştırma merkezleri vardır.
Bu merkezlerden biri de Eskişehir Tepebaşı Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ dir. Kurum, özel Eğitim , Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında ilkeli , hızlı ve etkili hizmetleri ile Eskişehir  ve ülkemizin, seçkin Rehberlik Araştırma Merkezleri arasında hakettiği yeri alan, örnek bir kurumdur.
Kurum,  özel Eğitim ve Rehberliğin amaçları doğrultusunda, hiç bir ayrım gözetmeden , tüm bireylerin , yaşadıkları toplumla bütünleşerek, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kendilerini gerçekleştirmelerine ,yaşam boyu öğrenimden, üst düzeyde yararlanmalarına yardımcı olmaktır.
Eskişehir Tepebaşı Rehberlik ve Araştırma Merkezi  Müdürü, Sayın Mutlu CANTAŞ’ a, yaptığımız görüşmede, hem kurum, hem de reherlik ve araştırma alanında dikkat çeken açıklamalarda  bulundu.
Sayın CANTAŞ’ a göre ,rehberli ve araştırma merkezi, kişinin,özellikle de öğrencilerin  kendini tanımasına yardım eder. çünkü kişiyi tanıtmak için, bedensel, ve bilişsel zihinse, yeteneklerinin, ilgilerinin, değer yargılarının tutum ve davranışlarının, yaşamdan beklediklerinin, hoşlandığı ve hoşlanmadığı varlık, olay ve olguların bilinmesi gerekir
Bu işlemler, Merkezde, gözlem, anket, test gibi, teknik ve araçlar kullanılarak yapılmaktadır. Bu uygulamalardan elde edilen bulgular, ikili görüşmelerle, gerekli görülen  veli, öğretmen ve öğrenciye iletilmektedir.
Bu bilgiler, gizli kalır.  gerekmeyenler, öğrenci kişisel dosyasına  işlenerek, öğrencinin eğitiminden sorumlu olanların, bilgisine sunulmaktadır
Ayrıca Sayın CANTAŞ,  toplumda, bazı insanlarımızın için kullanılan, “Geri zekalı”,” özürlü” ,  “Zihinsel Engeli” , ” İşitme Engelli”  ve “ Görme Engelli” gibi, kavramlar kullanılmayarak, engelli  insanlarımız için, artık “öZEL GEREKSİNİMLİ”  kavramının, kullanıldığını söyledi.
öte yandan  Tepebaşı Rehberlik ve Araştırma Merkezi, özel gereksinimli,breylerin eğitim-öğretim ihtiyaçlarının tespiti yanında , üstün yetenekli bireylerin, tanımlanması da yapılmakta, bu alanda da eğitim kurumlarına ve velilere, her türlü destekte verilmektedir.
öğrencilerin, problemini doğru biçimde tanımlamaları, problemi hakkında yeterli bilgi sahibi olmaları, dolayısıyla da karar vermeleri gerekebilir. Bunun için, öğrenciler, bazı bilgiler yanında, psikolojik desteğe de ihtiyacı olabilir. Bu desteği de Tepebaşı Rehberlik ve Araştırma Merkezi sağlıyor.
Sayın CANTAŞ ve ekibi, proje bazında çalışır. Son günlerde, “ Eğitimde Niteliği Artırma Projesi(ENAP)kapsamında, “Okul Rehberlik Servislerinde verilen Rehberlik ve Psikolojik, Danışma Hizmetleri ile özel Eğitim Kaynaştırma ve Destek Eğitim Odası Hizmetlerinin Etkinliğinin artırılması Projesi”  ile gündemdedir.
Ayrıca kurum, 18,19,20,21 ve 22 Nisan 2018 tarihlerinde Antalya'da yapılan, 27. ULUSLARARASI EĞİTİM BİLİMLERİ KONGRESİ'nde, Tepebaşı Rehberlik ve Araştırma Merkezimizce hazırlanan, ''Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerinde Web 2.0 Teknolojilerinin Kullanımı'' başlıklı bildirisi,” Sözlü Sunum Bildirisi” olarak kabul edilmiştir.
Ekibi ile birlikte, başarılı performas sergiliyen, Kurum Müdürü, Sayın Mutlu CANTAŞ, işinin ehli, bir yöneticimizdir. Kaynak yaratır, ya da var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendirir, insanları takım haline getirir, doğru insanları, doğru yerlere yerleştirir ve onların ihtiyaçlarını karşılar, Rehberli ve araştıma alınında, eğitimler düzenler. Kutluyoruz…        

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi