4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SARIKAMIŞ HAREKÂTI

        Eskişehir’ de,  yerel bazda, pek çok sivil toplum örgütü var. Bu örgütler, hem bireysel, hem de toplumsal sorunları, gündeme getirilmesinde, hatta çözümünde, etkin rol oynarken, örnek de oluyorlar.
          Bu örgütlerden biri de, Eskişehir Kızılelma Turan Derneği’ dir.
          Dernek, millî kültürün, ahlâk ve fikir hayatının geliştirilmesi, millî birliğin kuvvetlendirilmesi, toplum yapısının, sağlamlaştırılması ve Türklüğün yüceltilmesi ile ilgili etkinlikleri ile dikkat çekiyor.
            Eskişehir Kızılelma Turan Derneği, milli kültürün, ahlâk ve fikir hayatının geliştirilmesi, milli birliğin kuvvetlendirilmesi,  toplum yapısının sağlamlaştırılması ve Türklüğün yüceltilmesi amacıyla kurulmuştur.
            Modern, kendine güvenen, genç ve dinamik nesil yetiştirerek, Türk toplumlarında büyük inkılâpların yapılabilmesine, Türk Dünyasının, bilimde, kültürde, fende, felsefede, sanatta, sporda, ekonomide yani hayatın her alanında zirvelere çıkabilmesine öncülük edebilmek için caba gösteriyor.
            Eğitim, ekonomi, bilim, kültür, sanat ve gençlik konularında, ülkemize ve insanımıza maddi ve manevi katkıda bulunmak.  Bu katkıyı gerçekleştirmek için de  her alanda her türlü faaliyeti yapıyor, Sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlıyor
           Ayrıca Eskişehir Kızılelma Turan Derneği, Başkan Sayın Ahmet HIZLAN,ve ekibi, mili konularda, ve Türk töresi ile ilgili muhtelif zamanlarda konferanslar, vemeye devam ediyorlar.
             Geçen hafta Çarşamba günü de dernek binasında, olumsuz hava şartları ve askeri taktik hataları sebebiyle, 60 bini donarak ölmek üzere, 78 bin Osmanlı askeri şehit olduğu, Sarıkamış Harekâtı’nın,107’inci yıl dönümü dolayısıyla, bir anma programı gerçekleştirdi.
              Etkinliğe konu olan, Sarıkamış Harekâtı, 1.Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesinde, Ruslara karşı düzenlendi. İki müfreze dahil, 118 bin 660 kişilik Osmanlı ordusu, 228 topuyla "Sarıkamış Kuşatması" adıyla tarihe geçen harekata, Enver Paşa komutasında, 22 Aralık 1914 sabahı başladı. 
             Ordu, 107 yıl önce, Allahuekber Dağları ’nın, kuzey yamaçlarından dağa çıkmaya başlar. Bir haftadan beri lojistik destekten yoksun birlikler, yorgun, aç ve perişan durumdadırlar.
           Asker, emir ve komuta zinciri içinde, disiplinle dağa çıkar. Dağın eni 20 km. boyu 40 km. olan bir yayladır. Ani bir kar fırtınası başlar. Sıfırın altında 40 dereceyi bulan soğuk bir ortamda asker, düzenini yitirir. Emir-komuta zinciri kopar. Erler dağılır,  Aç ve çıplak, Türk Ordusu, binlerce yükseklikte dağlarda, kar, tipi ve buz derelerine gömülüp kalır...
            Türk Ordusu, Sarıkamış Harekâtında, Enver paşanın yanlış stratejileri sonunda, Allahüekber dağlarında, sıfırın altında, 40 dereceyi bulan dondurucu soğukta, 90 bin subay ve askerini şehit verdi.       
        Ordumuzdan sadece, 30.000 kişi geri dönebilmişti,
         Karlarla kaplı, dağlık ve kış donatımından yoksun bir arazide, yaya ve atlı birliklerle yapılan bu harekât çok riskli idi. Özellikle 10’uncu Kolordu birlikleri, Allahuekber Dağları’nı aşarken çetin zorluklar ve kış şartlarıyla mücadele etti.
          Savaşın en hazin kısmı, Osmanlı askerlerinden bir çoğunun, Ruslar ile yapılan çarpışmalarda değil de soğuk hava koşulları yüzünden donarak ölmesidir.
           1918 Mart ayında, Brest-Litovsk Antlaşması ile Sarıkamış ve Kars geri alınmış, ama aynı yılın Ekim ayında Mondros Mütarekesi uyarınca eski sınırlara dönülmüş ve topraklar elden çıkmıştı.
            Acaba Sarıkamış harekâtını yürüten Enver Paşa, Türk Ordusuna kumanda edebilme özelliklerine sahip olsa idi. 90 bin vatan evladı, tabiat olaylarına şehit verilir miydi?  
               Savaştan sonra, İstanbul’a dönen Enver Paşa, uzun bir süre Sarıkamış hakkında herhangi bir haber, bildiri veya yayın yapılmasını engelleyerek, sansür uygulamış ve Osmanlı halkı savaşta olup bitenleri uzun yıllar sonra öğrenebilmiştir.
             Sarıkamış Harekâtı’nın, diğer önemli bir yönü vardır ki, bu çok önemlidir. Enver Paşa komutasında, Ruslar’a karşı başlatılan, sonrasında soğuğa yenik düşen  Mehmetçiklerin dramı, Türkiye’yi yönetenlere ve bugünkü ve gelecek nesillere de ders niteliğindedir.
            Yaz aylarında, Allahuekber dağlarına gidenler, açan çiçeklerin, Mehmetçikten bir şeyler söylediğini hissederler. Tabiatın, bile 90 bin şehidi andığına da tanık olurlar. Çünkü bu toprakların, her karışında, şehitlerden bir parça vardır.
              Türk insanı, tarihin her döneminde, vatanını korumak ve sahip olduğu toprakları vermemek için, canı pahasına her türlü fedakârlığı yapmıştır. Ancak kendisini yönetenlerin, yanlış stratejileri ve politikaları sonucu da, Sarıkamış harekâtında olduğu gibi ağır faturalar ödemiştir.
               Büyük Önder Atatürk, “ Tarihte, bütün bir vatanı, çok üstün düşman kuvvetleri karşısında, son toprak parçasına kadar karış karış, kahramanca ve namusluca müdafaa etmiş ve yine varlığını koruyabilmiş ordular görülmüştür. Türk Ordusu, o cevherde bir ordudur. Yeter ki ona kumanda edenler, kumanda edebilmek özelliklerine sahip bulunsun!” demiştir.
              Her türlü olumsuzluğa rağmen, Sarıkamış Harekâtı, Türk insanının, vatan sevgisi için neleri göze aldığının ve alabileceğinin de bir göstergesidir. Onlarla ne kadar övünse ve takdir etsek azdır.
            Sarıkamış’ta, bu vatan için gözünü kırpmadan şehadete yürüyen şanlı askerlerimizi, rahmet ve minnetle anıyoruz...  
    Ruhları şad, mekanları Cennet olsun….


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi