4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TÜBİTAK BİLİM FUARLARI

XXI. yüzyıl, bilim ve teknoloji çağıdır. Bugün bilimin doğrudan güç haline dönüştüğü, sanayinin, teknoloji içeriğinin hızla arttığı gözle görülür bir biçimde saptanabilmektedir.
           Bu alanlardaki gelişmeler ise Ar-Ge ve proje çalışmalarındaki performansla eşdeğerdir.
          Ayrıca proje, geleceği düşlemektir. Güzellikleri yaratmanın da ilk adımı olup, aynı zaman da zenginliktir. Dalai LAMA’"GÜZEl BAHÇE DÜŞLEMEDEN BAHÇE SAHİBİ OLUNMAZ" demiştir.
           Geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz."PROJE ÜRETMEK" gerekir. Çünkü   günümüzde, ülkelerin, bölgelerin, şirketlerin, kurum/kuruluşların zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor.
        Hisarlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı,  Sayın Fazlı Türker’ in, “Beyin teriyle üretim yapamıyorsanız, yani projenizi, kendiniz üretemiyorsanız, bir başkasının size vermiş olduğu projelerle, üretim yaptığınız zaman, başkalarının aklıyla yönetilmiş olursunuz.  Herhangi bir global krizde, firma işi kestiği anda fabrikalarınız, binalarınız, makineleriniz, hiçbir işe yaramaz, bir yığın demirden ibaret olur. O nedenle de her firma, kendi projesini üretmelidir.” Sözleri hala hafızalardadır.
           Diğer yanda çağımızda, dünya üzerindeki gelişmiş ülkelerde, Ar-Ge harcamaları, GSMH’ nin yüzde 2-4’ünü oluşturuyor. Aslında bir ülkenin,  Ar-Ge harcamaları için GSMH’ dan ayırdığı   %2’lik payı bile muhteşemdir.Ülkemizde Ar-Ge harcamaları için ,GSMH’ dan ayrılan pay ise  %0.6’dır.
            Ülkemizde, TÜBİTAK, proje ve Ar-Ge alanında ciddi gayret gösteriyor.  Bu nedenle de TÜBİTAK, bilimsel çalışmalarda, öncülük edecek, özel alanlarda da yine bilimsel araştırmalar yapacak olan ekiplerin belirlenmesinde de önemli rol oynuyor.
           TÜBİTAK, gençlerin ve akademisyenlerin arasında, fikirsel olarak desteklenecek  projelere  de finansman desteği, sağlanmasına aracılık etmektedir.
             Ayrıca bilim ve teknolojinin, hızla ilerlediği dünyamızda,  insanımızın, gelişmelere ayak uydurabilmesi,  arzu edilen maddi ve manevi doyuma ulaşabilmesi, analitik düşünüp, fikirler üretebilmesi, ancak eğitimle mümkündür.
             TÜBİTAK, bu gerçeğin farkındadır. Ülke genelinde okullarda yapılan proje çalışmaları sonucu gerçekleştiriln. TÜBİTAK Bilim Fuarları ile bilim ve teknolojiye temel oluşturuyor. Geleceğin bilim adamlarının, yetişmesine de zemin oluşturuyor.
            Ülkemizde, düzenlenen TÜBİTAK Bilim Fuarları’ ,nın, temel amacı ise  öğrencilerimizin, bilimle buluşmasını, bilime ve bilimsel düşünceye ilgi duymasını sağlamak yanında, katılımcılara problem çözme ve proje üretme, becerilerini geliştirme, yeteneklerinin farkına varma ve kendini ifade etme olanağı sağlaması nedeniyle önemlidir.
                Okullarda gerçekleştirilen, “TÜBİTAK BİLİM FUARLARI”  ile, 5-12. sınıf öğrencilerinin; kendi ilgileri doğrultusunda, belirledikleri konular üzerine araştırma yapabilecekleri, araştırmalarının sonuçlarını sergileyebilecekleri, eğlenerek öğrenebilecekleri, bir ortam oluşturulması amaçlanmaktadır.
              TÜBİTAK Bilim Fuarları, bir yarışma etkinliği değildir. Bu fuarların amacı, öğrencilerin ürettikleri bilimsel bilgileri arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle ve ilgi duyan herkesle paylaşmalarını sağlayacak eğitici, öğretici ve eğlendirici bir ortam oluşturmaktır.
              Eskişehir’ de, TÜBİTAK Bilim Fuarı Destekleme Proğramı alanında,  başarılı okullarımız var. Bu okullarımızdan biri de  başarılı çalışmaları ile dikkat çeken,  Eskişehir Gazi ve Teknik Anadolu Lisesi’ dir.
             Geçen hafta, okulun düzenlemiş olduğu, “TÜBİTAK BİLİM FUARI” nı, ziyaret ettik.
              Gazi Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’ nin, gerçekleştirdiği, TÜBİTAK Bilim Fuarı’ da, kültürel miras, değerler eğtimi, görsel ve işitsel sanatlar, sürdürebilir kalkınma, ekolojik denge alanlarından, 24 proje vardı.
                 TÜBİTAK Bilim Fuarları ile öğrenciler, düşünüyor,  sorguluyor,  gerçekleştirdiği projelerini anlatırken yaşadığı  mutlulukla, yaşamlarına anlam katabiliyorlar,
ilgilendikleri bilimsel konular hakkında bilgi edinebilme imkânı buluyorlar.  Bilimsel düşünceyi öğreniyorlar ve problem çözme kabiliyetlerini de geliştiriyorlar.
              Gazi Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Ar-Ge çalışması ve deney yapma disiplini kazanmışlar, deneyler sırasında elde ettikleri bulguları ve araştırmalarının sonuçlarını sunumlarda, çok güzel ifade ediyorlar. Büyük de haz alıyorlardı.
              Alt projelerinin, sunumuyla bilimsel iletişimi kavrayıp, bilimsel konuları anlama ve anlatabilme becerilerini geliştirmişler ve projeleri değerlendirirken, hem kendilerine hem de başka katılımcılara, yapıcı eleştiriler yapabilme becerisi de kazanmışlardır.
                 Okullarda gerçekleştirilen TÜBİTAK Bilim fuarlarını, veliler, özllikle de kenteki ilgililerin,  ziyaret etmelidir. Çünkü bu ziyaretler,  öğrencileri, onura ve mutlu edereken, bu alandaki çalışmaları da teşvik edecektir.      
             Gazi Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, yönetici, öğretmen ve öğrencilerini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi