4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ

20 Ocak 2020 tarihinde, 97 yaşında hayatını kaybeden, Rahmetli Hayrettin KARACA, bir iş adamıdır. Balıkesir doğumludur.1922 yılında Balıkesir’de, dünyaya gelmiştir. Türkiye’nin de ileri gelen sanayicilerinden birisiydi.
               Hayrettin KARACA, Anadolu’yu gezerken, hızlı bir çölleşme tehditinin farkına vardı. Bitki türlerinin yok olduğunu gördü. Harap olmuş meralar, kuruyan şelaler ve tahrip edilen ormanlar,  onu harekete geçmeye itti.
              Rahmetli KARACA,  çevre ve doğa girişimlerini sanayici arkadaşı Sayın Nihat Gökyiğit’le beraber, 1992’de TEMA Vakfını kurarak kurumsallaştırdı. Her fırsatta halkla ve yöneticilerle bir araya gelen Rahmetli KARACA, hayatının sonuna kadar çevre bilincinin oluşması için, girişimlerini sürdürdü.
              Rahmetli Hayrettin KARACA, ülkemizde, gönüllük alanında, emsali nadir ve doğa hayranı bir insanımızdır. Özelikle de ağaçlandırma ve erozyona karşı mücadelesi, herkese örnek teşkil edecek niteliktedir.
              Yıllardır inandığı dava uğruna, kendi kaynaklarını kullandı. Kaynak yarattı, ya da var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendirdi.
              Rahmetli KARACA, yıllarca, her türlü gelişme ve üretimin, etkili çevresel koruma ile birlikte olacağına inandı ve halkı da inandırmak için de yıllarca mücadele etti. Erozyon ile her türlü, fedakârlığı yaparak, mücadele verdi
              Hayatını, gelecek kuşaklara sağlıklı bir gelecek bırakmaya adayan,  ülkemizin,  "Toprak Dede"si Karaca, toprağın, suyun, yeşilin, bitkilerin korunması adına gerçekleştirdiği projelerle insanların bilinçlendirilmesinde önemli rol oynadı.
              Doğayı korumak için,İnsanın, hata yapma gibi, bir lüksü olmadığını, hep söyledi.. Çünkü söz konusu olan, doğa ve insan yaşamıydı... Özelikle de atalarımızın ve torunlarımızın emaneti olan toprakları, korunması için, her platformu kullandı ve fedakârlıktanda kaçınmadı.
            Yıllardır, devlet adamlarına ve halkımıza, ülkemizin, erozyon sorununu, kaybettiğimiz toprağımızı, usanmadan anlattı. Ömrünü, doğaya, güzelliğe, iyiliğe, berekete, ağaçlandırma ve toprağa adadı.
               TEMA vakfıyla beraber, “Meşe Projesi”, “Hatıra Ormanı”, “TEM Otoyolu Bitkilendirme Projesi”,” Bir Milyon Fidan Kampanyası” gibi birçok toplumsal projeye, imza ata  rahmetli Hayrettin KARACA,  birçok ödüle layık görülmüştür.
              Rahmetli KARACA, yalnız ulusal bazda değil, uluslararası alanda da örnek oldu. Nitekim Birleşmiş Milletler, TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin KARACA ’yı, “Orman Kahramanı” ilan etti.
            BM Sekretaryası tarafından belirlenen jüri, 2013 yılında, 30 ülkeden 47 adayın arasından Rahmetli Hayrettin KARACA’yı seçerek, “Orman Kahramanı” ödülüne layık buldu. Ödülünü, İstanbul’da, 197 ülkenin, katılımıyla yapılan, BM 10. Orman Forumu kapsamında, 10 Nisan 2013 tarihinde, düzenlenen törende almıştı.
             Rahmetli Hayrettin KARACA, Türkiye’deki 5 üniversiteden, (Ege Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, ODTÜ, Anadolu Üniversitesi) fahri doktora unvanı aldı.
            Ayrıca KARACA ’nın, ulusal ve uluslararası alanda, çok sayıda ödülü bulunmaktadır.
            Hanoover Üniversitesi’nden, Ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Rahmetl  Hayrettin KARACA’ dan, "Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini, insanlığın yararına çalışmaya adamış, birine rastlamadım."demiştir.
             Rahmetli KARACA, her insanının, görmesi istediğimiz, Türkiye’nin, ilk özel “ARBORETUM” u kurdu. Yurtiçi ve yurtdışında gezdiği, her yerden, tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi, bağlantılar kurdu. Bugün Yalova’daki, KARACA, Arboretum, dünyanın, her yerindeki botanikçiler tarafından bilinmektedir.
             Yılda iki kez yayınlanan, Arboretum Magazin’i bilim adamlarının araştırma ve görüşlerinin yayınlandığı, bir forumdur. 14.000 türü barındıran arboretum, aynı zamanda ülkenin tehlikedeki türleri için de bir gen koruma merkezidir.
              TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı, Rahmetli  Toprak Dede Hayrettin KARACA’ yı, TEMA Vakfı Eskişehir İl Temsilcilerinden Sayın Halil GÜNGÖR ve ekibi ile birlikte, Yalova’da evinde, ziyaret ettik. Dikkat ettik. Her sözünde, “Ana vatan”,” Anadolu kültürü” ve “doğa” sözcüklerin, dilinde düşürmedi.
            Ziyarette, Tema ile ilgili sohbetlerde, “BEN” diyen ziyaretçileri de “ BEN” değil “BİZ” diyerek uyardır.
              Rahmetli KARACA, devlet yetkililerinin çevre ve tarım konularındaki uyarılarını dikkate almamasına isyan ederek, "Ölüm, en büyük çare ölüm! Bundan kurtulmak istiyorum, çekemeyeceğim artık. Şu heyecanıma şu üzüntüme tahammül edemiyorum. Anlatamıyorum yahu Hayrettin beceriksiz adam, becerisi olsaydı, anlatırdı bugüne kadar! Anlatamıyorum bunu"diyerek bu duygularını kamuoyu ile paylaşmıştı.
            Rahmetli KARACA, gerçeğin adamıdır. Nerde ne yaptı, neye karar verdi ise daima en iyisini yapmış, en hayırlısına da karar vermiştir. Bugünkü ve gelecek nesillerin de  ondan alacağı  çok ders vardır.
         TEMA Vakfı ve Karaca Arboretumu’nun kurucusu, Toprak Dede olarak bilinen, Rahmetli Hayrettin KARACA’nın,. cenazesinde bir tek devlet görevlisi yoktu ama TEMA’ nın,  her icraatında, ülkemizde yapılacak her ağaçlandırma çalışmalarında ve erozyonla mücadelede, süreli  hatırlancak, Sayğı, minnet, şükran ve rahmetle anılacaktır.  
               Ruhu Şad Mekânı Cennet olsun…  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi