4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ŞEKER SANAYİNİN YÜZ AKI

                                          
           Eskişehir’de, hassas mekanik alanında da, ciddi alt yapı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var.  Bu İmkanlara, sahip ve  liyakati de ön planda tutan, .fabrikalarımızdan biri de  Eskişehir Şeker Makine Fabrikası’ dır.
            Kurumun, bünyesinde, pik, demir dışı dökümhaneleri, geniş tezgah kapastisine sahip tezgah atölyeleri, çelik konstrüksiyon atölyeleri, lastik bant üretimi yapılan kauçuk atölyeleri, model atölyeleri, tesviye montaj atölyeleri, çeşitli  laboratuarları, deneme istasyonları, proje üreten proje büroları mevcuttur.
             Ayrıca kurum, pik, demir dışı dökümhaneleri, geniş tezgah kapastisine sahip tezgah atölyeleri, çelik konstrüksiyon atölyeleri, lastik bant üretimi yapılan kauçuk ve  model atölyeleri, tesviye montaj atölyeleri, çeşitli laboratuarları ve deneme istasyonlarına da sahiptir.
             Şeker İlköğretim Okulunda, uzun yıllar görev yaptığım için, fabrikanın, verimli ve başarılı çalışmalarını, yakından takip etme fırsatı bulduk. Başarılı çalışmalarını gördükçe de gurur duyduk.
             Eskişehir Şeker Makine Fabrika Müdürü, Sayın Yaşar öZüDOĞRU’ yu, Geçen hafta   ziyaret ettik. Her ziyaretimizde, girişimci, yatırımcı, değişimci, kararlı, aynı zamanda, enerjik, çok boyutlu düşünen, sonuca odaklı,  risk alabilen, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilen, temas ettiği kesim ve kişilerle, süreli sıcak ilişki kuran bir yapıda gördük
          Sayın öZüDOĞRU, her yönü ile özellikle de liyakati ve ataması, her kurum/kuruluşa,  örnek teşkil edecek niteliktedir. çünkü kurumun, her kademesinde çalışarak bugünkü görevine atandı. Nitekim kuruma, 28.09.1984 yılında mühendis olarak başladı.  03.08.1989’ da  Şef Mühendis, 01.06.1993 Başmühendis, 16.10.1997 Müdür yard.(İmalat) 07.01.2013’ de Fabrika Müdür Yard, 07.01.2013 tarihinden itibaren de Fabrika Müdürü olarak çalışıyor.
             Eskişehir Şeker Makine Fabrikası, birimlerinde sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip hayata geçiren, en önemlisi de  kurumu, yaşamaya değer, anlamlı bir ortam haline getirmek ve işgücünün de sonsuz yeteneklerinden, yararlanmak için caba gösteren ve hayata da geçiren  bir kurumdur..
              Kurumdaki mükemmel performans, tesadüfen ortaya çıkmıyor. En önemli unsur,  Sayın öZüDOĞRU’ dur. Kurumu, çok iyi tanıması, kurum çalışanlarına verdiği eğitim, yönlendirme, liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur. Bu özenli süreç, ürün ve hizmette kaliteyi hedefliyor. Aynı zamanda kaliteyi, Şeker Makine Fabrikası için, bir hayat felsefesi olarak düşünülüyor.
              Kurum, yıllardır, verimliği ön planda tuttu  çünkü çağdaş dünyanın, anahtar kavramlarından biri "verimlilik" tir.Verimlilik, günümüzde kalkınmanın,  başarılı kurum olma, kalkınmış ülke ve toplum olmanın, ölçütlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
              Sayın öZüDOĞRU döneminde, “İŞGüCü-EMEK “ , “SERMAYE “ ve “ENERJİ” verimliliği gibi alanlarda da ciddi mesafeler alındı. Kişi başına düşen katma değerde de ciddi bir artış oldu. İşgücü maliyetinin, rasyonel çizgiler içinde tutulması içinde, caba gösterildi.
               Kurumun, başarısındaki önemli neden, liyakati ön planda tutması ve  yönetim kadrosunun, sürekli ve kalıcı olmasıdır. Ekip ve proje çalışmalarının, süreklilik kazanması, Personele, hizmet etme duygusu aşılanması. Kurumun, icraatının, şeffaf ve açık hale getirilmesi,  Fabrika birimlerinde, sorunların, görüşülerek, tartışılarak ve çözümler üretilip hayata geçirilmesidir.
               Eskişehir  Şeker Makine Fabrikası’nda,” bekleyelim, imkân sağlandıktan sonra, AR-GE yaparız” yaklaşımı, rafa kaldırılmıştır. Kurumda,  şeker sektöründe, ekonomik istikrara giden yolu, AR-GE’ de,  görmektedir.  O nedenle de AR-GE’ ye, dayalı tedarik, teknoloji tedariği, teknoloji yönetimi ve AR-GE yönetimi, konularında bilgi sahibi olan, AR-GE  personelinin yetişmesi içinde, diğer kurum/kuruluşlarla işbirliği içinde çalışılıyor.
              Kurum,  kalite yönetim sisteminin şartlarına uyar, Sistemin etkinliğini ve süreçleri, sürekli iyileştirir. Verilere dayalı kararlar alarak çalışır, yenilikçi yaklaşımları teşvik eder ve destekler, özelliklede çevreyi koruma bilinci içinde, kalite ve teknolojide önderlik yapar, yan sanayi ile bütünleşmek için sürekli stratejiler belirler.
            ülke olarak, Şeker Makine Fabrikalarına, sahip çıkılmalı, kesinlikle de özleştirilmemelidir. çünkü Makine sanayisi, ülkemizin, sanayileşmesine, ciddi katkıda bulunurken, şeker sanayisi için de olmazsa olmaz konumdadır.
              Sayın öZüDOĞRU ve ekibi döneminde, Şeker Makine Fabrikası’nda, hedefler sürekli makro oldu. Bunu sağlamak içinde, yenilik kapasitelerinin geliştirilerek, daha rekabetçi ortam yaratıldı. Kurumsal, araştırma, teknoloji geliştirme kültürüne sahip oldu. Bulunduğu sektörü, yakından takip etti. Rekabet gücünü sürekli artırdı. Yılların bilgi birikim ve kurumda gözetilen, liyakat sayesinde,  Kurum, Fabrika yapan fabrika oldu.
              Sayın öZüDOĞRU ve ekibini  kutluyoruz.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi