4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR VE KALKINMA

    Kurtuluş günü kutlayan,  SİVRİHİSAR, Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır.
                  Bünyesinden,  Yunus Emre,  Nasreddin Hoca, Sinan Paşa, Mehmet Kaptan, Hızır bey,  mülazım Hamdi Efendi,  Selman-ı Farisi,  Aziz Mahmut Hüdai gibi insanlar yetiştirmiştir.
              Zengin tarihi dokusu ve kültür değerleri, İstiklal Savaşı’nda üstlendiği görev ve ilçe sınırları için yetişen ürünleri, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları ile de her dönem dikkat çekti..
             Ne var ki bu zenginliklere rağmen, ilçe her alanda arzu edilen kalkınmayı gerçekleştiremedi. Sürekli göç verdi. İlçede, gerçekleştirilmek istenen ve yönlendirilen projelere yeteri kadar sahip çıkılmadı.
            İlçenin ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda kalkınması için, gündemine gelen, ancak bir türlü de gerçekleştirilemeyen, KÜLTÜR” “ÜRÜN” ve “AĞAÇLANDIRMA” projeleri yanında,  “Organize Sanayi Bölgesi”, de bir türlü gerçekleştirilemedi. 
                 İlçede yapılan toplantılar da, Sivrihisar’ ın sorunlarının, çözümü açısından, çok önemli görüş ve öneriler geldi. Özellikle de İlçenin, Tarihi Dokusu ve Kültür değerlerinin turizme kazandırılması,  ön plana çıktı.
               Sivrihisar’daki okullaşma oranı, diğer ilçelere, örnek teşkil edecek niteliktedir. Özellikle de İlçe Milli Eğitim Müdürlerinden, Sayın DURSUN döneminde, hayırsever insanlarımızın eğitime katkıları arttı. Okullaşma oranı, hız kazandı. Öğrenci yurttu yaptıran “ATIŞKAN”,   Anadolu lisesi yaptıran  “DEMİR” aileleri yanında, Milletvekillerimizden Sayın Fahri Keskin tarafından da, “Öğretmen Anadolu Lisesi” binasını da gerçekleştirmişti.                         
                 Gündemde olan,  organize sanayi yapılaşması için,  , öz kaynağın, kullanılması, gerektiğinde teşviklerden yararlanılması, bu yönde artı değerlerin, ilçe ekonomisine kazandırılması için, gerekli gayret gösterilmelidir.  
                   Belediye mülkiyetine geçen,” ÇARDAK HAMAMI”, yeniden Restorasyon yapılmalı,  olimpik bir yüzme havuzu ve sosyal tesisler de gerçekleştirilerek, ilçe turizmine kazandırılmalıdır.
                 İlçe sınırları içinde olan,  “BALIK DAMI” da, yeniden ıslah edilerek, hem ilçe ekonomisine, hem turizmine katkısı sağlanmalıdır. 
                 İlçe ekonomisine ciddi katkıda bulunan tarımla da ilgili proje/projelerin, hayata geçirilmesi hep söylendi. Özellikle de organik tarım ve bağcılıkla ilgili projeleri sürekli gündemde oldu.
                  Çünkü SİVRİHİSAR’ ın, kalkınmasında,  “TARIM” önemli bir unsurdur. 
                   İlçe de yetişen Kepen lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği, Geçek üzümü ve mülk soğanı ve diğer ürünlerin, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri ile aranan ürünlerdir.   
        Sivrihisar’da, bağcılık asırlardı mevcut.  Bölgede, ,Beyaz ve Kara Maarif, Beyaz ve Siyah Kek¬re, Mor, Beyaz ve Siyah Feslikan (Köfter), Arap Parmağı, Beyaz ve Siyah Kabuğu Ka¬lın (Sıralık) ve kırmızı renkli Narenci. Sıralık gibi 32 çeşir üzüm vardı
             Bağcılık yeniden hayata geçirilerek, ilçe ekonomisine kazandırılmalıdır..
              Ayrıca bu ürünlerin yetiştirilmesi, pazarlanmasına yönelik proje/Projeler, üretilerek, hayata geçirilmeli, ilçe de organik tarım teşvik edilmelidir.
             Sivrihisar’ da, uygulanacak olan proje/projelerin, hayata geçirilebilmesi için taraflar arasından, “DİYALOG” ve “HOŞGÖRÜ” gibi kavramların, ön planda tutulması şarttır.
               Bu alanda Sivrihisar Belediye ve Kaymakamlığı yanında, Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği ve SEV’ gibi örgütlere de ciddi görevler düşmektedir.
                  SİVRİHİSAR’ ın, en önemli gelir kaynaklarından biri turizm olabilir. Bu alanda gerektiğinde fazla potansiyel vardır. Özellikle ilçenin ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları, Ankara iline yakınlığı,  bu alanda en önemli imkânlardır.
                Sivrihisar, turizm gelirlerinin arttırılması için, yerel yönetim, sivil toplum örgütleri, planlı, projeli ve programlı turizmde, yeni alternatifler arasın,  turizm sezonunu, yılın 12 ayına yaymak hedef alınsın.
            Sivrihisar’ da, sürdürülebilir turizmin, hayata geçmesi, ilçedeki ekonomik süreklilik, yerel kalkınma,  istihdam kalitesi, sosyal katılım, İlçedeki toplumsal refah, kültürel zenginlik, fiziki bütünlük ve biyolojik çeşitlilik, kaynakların verimli kullanımı, alanlarındaki, performans yanında,  ziyaretçi memnuniyeti ile de eşdeğerdir.
              Sivrihisar’ daki, arzu edilmeyen durumlar, ilçenin kaderi değildir. Olmamalıdır da. Çünkü Sivrihisar ın, bünyesinde sahip değerleri ile bu tabloya,  ne layık, ne de mahkûmdur. Yapılması gerekenlerde ortadadır.
                 Yeter ki SİVRİHİSAR deki kişi/kişiler ve kurum/kuruluşlar, özellikle de sivil toplum örgütleri, ilçenin kalkınmasında ve sorunlarının çözümünde, elini taşın altına koysun," EKİP" çalışmasını, her alana hâkim kılsınlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi