Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

TAHTA KURUSU

Bu gün bir tanıdığım ile konuşurken aslında bastırdığımız her duygunun zamanı gelince fazla fazla bize zarar vererek ortaya çıktığına bir kez daha şahit oldum.

Acılarımız, maddi-manevi kayıplarımız, hayatın bize getirdiği travmalarımız, yaşadığımız coğrafya nedeniyle şahit olduğumuz doğa olayları ve daha nicesi… Aslında farkında olmadan bizi fazlasıyla etkileyen bu durumlardan o günler geçtikten sonra kurtulduğumuzu sanıyoruz. Bilinç düzeyinde karşımıza çıkmadığında geçti bitti diyoruz. Evet geçti zamansal anlamda ama gerçekten bizim için de geçti mi? Bilinç dahilinde olmayan bu anılar, travmalar bilinçdışına attıklarımız da bitti mi?

Bitmez.

Döşemenin arasında ki tahta kurusu gibi sabırla ince ince yavaş yavaş yer bitirir hatta bazen ; bi ses mi geldi diye hayıflanırız oysa duyamayız ne gariptir ki düşünmediğimizi sanarken kolumuzun altında hissettiğimiz ağrıda aynıdır.
İnsan beyninin bir bilgisayar gibi olduğunu düşünelim. Dosyalar hatalı kapanmışsa işte burada eror vermeye başlıyor. Yeni işlem yapamıyorsunuz ya da çok yavaş yapıyorsunuz.
Geri dönüp o dosyaları yeniden açmak, gözden geçirmek ve doğru kapatmak gerekiyor.
Hissettiklerimizin kaynağı düşüncelerimiz. Bir travma yaşadığımızda beynimiz bu acıyı işliyor ve normal bir "anı" haline getiriyor.
Buna bi örnek verecek olursak, ilkokul döneminde bir öğretmeninin size yönelik kötü bir davranışı sizi fazlasıyla etkiliyor. O an cevap verememiş olmanız da kendinizi güçsüz, ifade edemez ve özgüvensiz hissettirmiş olabilir. Bu durum o an için sıradan ya da normal karşılanabilir bi durumken, aslında öyle değil. Bir tür travma yaşıyorsun, hissettiğin negatif şey neyse, bir sahne olarak beyninin tam orta yerinde donuyor. Kendine yüklediğin olumsuz atıflar da cabası. Gelecek yaşamını olumsuz etkileyen, kendini daima çaresiz hissetmene yol açan nur topu gibi bir travman oluştu. Peki şimdi ne olacak ?

Emdr terapisi tam olarak bu durumda yardımcı
olabilecek bir terapi. Peki, nedir bu Emdr ?

Eye Movement Desensitization Reprocessing/ Göz Hareketleri Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme adı ile dünya çapında çok fazla tercih edilen, bilenen bir terapi ilken ülkemizde yeni yeni kullanılan, öğrenilen bir yöntemdir.  Yani bu terapi ile o ana dönüp duygularımızı, düşüncelerimizi, hislerimizi yeniden yorumlamamız mümkün. Az önce öğretmeni ile yaşadıklarını dile getirirken o bireyi düşünelim. Emdr uyguladığımızda o ana dönülüyor, o negatif düşünce artık eskisi gibi etkilemiyor ve yerine bir pozitif düşünce yerleştiriliyor.
Bir nevi kişisel tarihinizi yeniden yazıyorsunuz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Yağmur Gökşen Bulut Arşivi