4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TERMİK SANTRAL ISRARI

               Alpu Termik Santral projesi için, 2 milyon lira kaynak ayrılmasını eleştiren, CHP Eskişehir Milletvekili Sayın ÇAKIRÖZER, “Eskişehirliler, havası, suyu, verimli toprakları için direndi. İhalesi 7 kez iptal edildi. Zehir saçacak,, termik santrale karşı açılan davalar kazanıldı. Buna rağmen hala bu zehir santrali projesi için, yatırım programlarına para konması şaşırtıcı. Bu zehir santraline, ısrar neden? “ diyerek tepki gösterdi.


.              Alpu Termik Santralii gerçekleşirde, oluşturacağı kül dağları ve asit yağmurlarıyla başta ormanlar ve sulak alanlar olmak üzere, doğaya, tarım alanlarına da büyük zarar verecektir.  Santralin etkisi aaltında kalan yerlerde, tarımsal üretim azalacak kül ve asit yağmuru yağan köylerde verimli ürün yetişmeyecektir. Ayrıca ormanlarda ve sulak alanlarda yaşayan tüm canlılarda zarar görecektir.


             Kömürün yanmasıyla bacadan çıkan gazlar, küçük parçacıklar ve ağır metaller arasında kükürt dioksit, azot oksitler kurşun, cıva, kadmiyum, arsenik, krom, nikel ve hatta radyoaktif madde olan uranyum ve radon gibi maddeler, insan sağlığına, zarar vercektir..


               Nitekim TEMA Vakfı, Greenpeace Akdeniz, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) de aralarında olduğu, 16 çevre ve sağlık örgütünün oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’de ilk kez Alpu Kömürlü Termik Santral Projesi için Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) raporu hazırladı.


            Temiz Hava Hakkı Platformu!n  raporunagöre,, Türkiye’de, bir enerji projesi için hazırlanan ilk Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) raporuna göre, Alpu kömürlü termik santrali yapılırsa, 3 bin 200 kişi erken ölecek.


          Temiz Hava Hakkı Platformu raporuna göre,  Eskişehir Alpu Kömürlü Termik Santrali  yapılırsa, çalışacağı tahmini 35 yıl boyunca, Eskişehir dahil 24 ilde 11 milyonu aşkın insanın sağlığı olumsuz etkilenecek.


            Raporda, yapılan modelleme çalışmasına göre, santralin hava kirliliği etkileri Eskişehir ili ile sınırlı kalmayacak. Kömür yakılmasından kaynaklanacak kanserojen ince partikül madde (PM2,5) kirleticisi, rüzgarın etkisiyle, Ankara, Afyonkarahisar, Aksaray, Bartın, Bilecik, Bolu, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Düzce, Isparta, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Sakarya, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere toplam 24 ilde etkili olacaktır.


             Rapora göre de  575 futbol sahası büyüklüğünde, tarım arazisini ortadan kaldırırken, etkileyeceği mahallelerdeki bitkisel ürün ekili ve 2019 yılı içerisind,e 135 milyon 472 bin TL gelir getiren 125 bin 770 dekarlık tarımsal alan olumsuz etkilenecektir.


            Termik santral, küllerinin toplanıp, üzerleri örtülse bile, radon gazının havaya ulaşması sonucu çevreye radyoaktif madde yayılmaktadır. Bacadan, atılan maddelerin içerisinde, en önemli olan radyoaktif madde uranyum’dur


           Termik Santral, yer altı ve yerüstü sularını da kirletiyor. Temiz Hava Hakkı Platformu raporuna göre de Alpu Termik Santrali de su kaynakları üzerinde de ciddi olumsuz etkileri olacak. Santralin yakacağı kömürden, ortaya çıkacak cıvanın, yer altı  tatlı su kaynakları ve buradan dolaşımla, Porsuk Çayı ve Sakarya Nehri’ne ulaşacağı düşünülmektedir.


            Sayın Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya göre, yılda, Avrupa Birliği’ne üye, 27 ülke, Hırvatistan, Sırbistan ve Türkiye’nin aralarında bulunduğu 30 ülke için, kömürlü termik santrallerin yol açtığı maliyetin hesaplandığı bir çalışmada, her yıl 250.604 yaşam yılı kaybının ve 23.289 erken ölümün meydana geldiği gösterilmiştir. Yaklaşık, 15 milyon ton katı, sıvı, gaz ve radyoaktif madde içeren atık, halkın üzerine saçılmaktadır.


             Dünya Sağlık Örgütü, 2013 yılında hava kirliliğini kansere yol açan, etmenler listesine almış; hava kirliliğinin özellikle akciğer kanserinin, nedeni olduğunu ve mesane kanseri riskini, artırdığını da açıklamıştır.


        Öte yandan Elektrik Piyasası Kanunu’nda, Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, özelleştirilen bütün termik santraller,”Çevre Mevzuatından” 2020 yılına kadar muaf olacaktı.. Bu duurmda,yalnızca yeni yapılacak santraller değil, daha önce özelleştirilen santraller de bu muafiyetten yararlanacaktır. Bu durumda, termik santrallerin, olduğu illerde, çevre felaketi, kaçınılmaz olacaktır.


            Alpu Termik Santrali, Kültür mirası olan ve Dünya’da, sadece Eskişehir’de bulunan, lütetaşı ocakları, kül depolama alanlarının altında kalacak, bu miras da tarih olacaktır.


             Ayrıca termik santralin, planlandığı ve kömür madeninin çıkarılacağı alan, tarımsal potansiyeli nedeniyle, Bakanlar Kurulu’nun, “büyük ova” yani “tarımsal sit” ilan ettiği Alpu Ovası’nın içindedir..  Bakanlar Kurulu kararına göre, tarımdan başka faaliyet yapılmaması gereken bir ovadır.


            Ayrıca Alpu Ovası’ nda, iki tarımsal sulama yatırımı başlamış durumda. Toplam 1.500 hektarlık alanın sulamaya açılması anlamına gelen bu yatırım, her sene 6 milyon TL’lik ek tarımsal gelir ve 3.000 kişiye tarımsal istihdam anlamına geliyor.


            Buna karşılık, söz konusu termik santral projesi, bu sulama projelerinin hepsini, atıl hale getirecektir. Yedi köyün, yer altı suyu sulama kooperatiflerine, ait yatırımları termik santral projesi nedeniyle, zarar görecektir.


             Termik santral, her sene 13,3 milyon metreküp su tüketecek. Bu miktar 200.000 insanın, su ihtiyacı demektir. Bu suyun, Sakarya Nehri üzerindeki Gökçekaya Barajı’ndan temin edilmesi planlanıyor. Hatta bilgilendirme toplantısında,  Gökçekaya Barajı’ nın, suyunun yetmeyeceği, ikinci bir barajın da düşünüldüğü de katılımcılarla paylaşılmıştı..


            Enerji için, Alpu Termik santralinin, Eskişehir’ in, simgesi olan Lületaşını yok etmesi,  tarım arazilerine, ormanlara, yer üstü ve altı sularına, özellikle de insan sağlığına ve doğaya zarar vermesi yanında; termik santralllerin, küresel ısınma ve iklim değişikliklerine de katkıları, nedeniyle gerçekleştirilmemesi, Dünya, ülkemiz ve Eskişehir için, en hayırlısıdır


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi