4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TURASAŞ YİNE ZARAR ETTİ

    Ülkemizde, Raylı Sistemler Sektöründe, faaliyet gösteren, TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜVASAŞ 3 Mart 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile birleştirildi. Birleştirilen üç şirketin, toplam sermayesi ile Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) kuruldu.
           Ankara merkezli şirket için,  Eskişehir, Sivas ve Sakarya kentlerinde de bölge müdürlükleri oluşturuldu. AKP döneminde İBB ve bağlı şirketlerinde yöneticilik görevinde bulunan, yöneticiler, TÜRASAŞ yönetimini oluşturdu.
        TÜRASAŞ’ a, Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak, 1996-2019 yılları arasında İBB iştiraki Metro İstanbul AŞ’de yöneticilik yapan Sayın Mustafa Metin Yazar atandı.  Sayın Yazar’ın, yanı sıra AKP idaresindeki İBB’de yöneticilik yapan çok sayıda isim de TÜRASAŞ’ın yönetiminde yer aldı.
            3 Mart 2020’de kurulan şirket, ilk olarak 33 adet lokomotifin ve 86 adet yük vagonunun bakım, onarım ve revizyon işini üstlendi. Şirketin, 2020 yılı dönem zararı ise 109 milyon 700 bin TL oldu,    TÜRASAŞ’ın 2021 yılı zararı, 2020 yılına oranla yüzde 74 artışla, 191 milyon 838 TL’ye ulaştı.
            Gazeteci Sayın Mustafa BİLDİRCİ’ in, haberine göre de Şirketin borçları da “ticari borçlar” ve “diğer borçlar” adı altında mali raporlarda sıralandı. TÜRASAŞ’ın ticari borçları toplamı 31 Aralık 2021 itibarıyla 685 milyon 528 bin TL ile ifade edildi. Toplam borcun 557 milyon 850 bin TL’sini, “KİT’lere olan borçlar” oluşturdu.
           TURASAŞ’ ın, ticari borçlarında, bir yıl içinde yaşanan artış ise yüzde 123 olarak kaydedildi
           Oysa 540 bin metrekare açık, 183 bin 700 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren ve motor, elektrik makinaları, lokomotif, vagon raylı sistem araçları, dişli ve tekerlek imalat ile bakım ve yardımcı üretim fabrikalarından oluşan yedi fabrikaya da sahip TÜLOMSAŞ her yıl kar ediyor, genel bütçeye de ciddi para aktarıyordu.
           1961 da 360 beygir gücünde ilk DH 3600 tipi dizel hidrolik manevra lokomotifleri imalatı yapılmış,  1998 yılında projesi TÜLOMSAŞ tarafından gerçekleştirilen 950 beygir gücünde DH 9500 tipi ilk dizel hidrolik anahat ve manevra lokomotifi üretimi yapılmıştı.
           1971 yılında, 400 beygir gücünde ilk DE 24000 tipi dizel elektrik anahat lokomotifleri üretilmiştir. İlk Türk otomobili olan “DEVRİM” in 4 adet imalatı yapılmıştır.   1987 yılında ilk DE 22000 tipi anahat lokomotifi, ilk kar küreme araçları, ilk demiryolu mobil vinçleri, ilk hafif vinçli poz otoları, ilk katener bakım araçları üretilmiştir.
             1988 yılında, 4300 beygir gücünde ilk E 43000 tipi elektrikli ana hat lokomotifleri imal edilmişti.   2014-2015 yıllarında yeni nesil elektrikli ve dizel elektrikli lokomotiflerin seri üretimi yapılmış,  1958 yılında ilk buharlı lokomotif “KARAKURT” imal edilmişti..
              2015 yılında, ilk milli elektrikli lokomotif E 1000 tamamlanmış,  2015 yılından itibaren TSI Sertifikalı yük vagonlarının seri üretimleri başlamış,  2018 yılında  üretilen dizel jeneratör setleri Van Gölü Feribotlarında kullanılmaya başlanmıştı.
              2018 yılında, yeni geliştirdiğimiz ilk Hibrit Lokomotif Berlin-Innotrans Fuarı’nda sergilenmiş,   2019 yılında, yerli ve milli lokomotifimiz DE 10000 tipi manevra lokomotifi Eurasia Rail Fuarı’nda sergilenmiştir. DE6000 ve DE 10000 lokomotifleri üretilmiştir.
                TÜLOMSAŞ’ ın. hedefleri arasında, Cer sistemi, boji, tren kontrol sistemi, yolcu bilgilendirme sistemi, pnömatik sistemleri de vardı
              2022 yılında, milli elektrikli lokomotifin seri üretimine başlanılacağı, 2023 yılında milli yüksek hızlı trenin prototipinin tamamlanacağı ve yine 2023 yılında, metro ve tramvay üretimi dâhil olmak üzere tüm raylı sistem araçlarında yüzde 80 yerlilik düzeyine ulaşılacaktı.
             Yeni nesil, 8 silindirli 1200 HP Dizel Motor Projesi,  Cer Konvertörü,  Lokomotif İzleme Sistemi TLMS, ,PG Vagonu Projesi,  Yangın Söndürme Vagonu Projesii   Dizel Motor Modernizasyon Projesi,  Döner Köprü Projesi,    Vagon Taşıma Aracı Projesi,AR-GE projeleriydi.  TÜLOMSAŞ’ın yerlileştirme kapsamında devam eden , Dizel yeni nesil Co-Co tipi Lokomotif Projesi, Özgün Motor Projesi is gündemindeydi.
             TÜLOMSAŞ, dijital dönüşüm süreçlerinde şirket bünyesinde ERP, PLM,  EBYS,  PDKS, CAD/CAM, SOLİDWORKS,  EPLAN, PROJECT, GREENDOCS ve personel tarafından geliştirilen yazılımlar kullanılıyordu.
                TÜLOMSAŞ, Avrupa Birliği (AB) standartlarında, aynı anda iki farklı tipte ayda 2 adet dizel elektrikli, 4 adet elektrikli lokomotif üretim yapabilme kabiliyeti ile birlikte; haftada 1 dizel motor üretimi ve 2 lokomotif revizyonu, yine günde üç adet yük vagonu ve 2 adet cer motoru imalatı yapma kapasitesine sahipti.
              TÜLOMSAŞ; Güney Afrika’ya lokomotif şasisi ihraç edilmiş olup, Tayland ve Almanya’ya, çeşitli dizel motor parçaları, GE Firmasına lokomotif parçası ihracatı yapıyor.  Avrupa’da bir ülke demiryolları için, 11 adet demiryolu bakım aracı imalatı ve yine bir Avrupa ülkesi için, 9 adet yeni nesil lokomotif modernizasyonu faaliyetleri yapıyordu
   
              TÜLOMSAŞ, İran ve Irak için, bugüne kadar dizel hidrolik lokomotif (33 adet), Almanya ve İngiltere’ye, yeni nesil TSI sertifikalı dizel elektrikli lokomotif (11 adet) ihracatı gerçekleştirmişti.
               TÜLOMSAŞ,  özellikle de Sayın Hayri AVCI ile birlikte, Ar-Ge ve müşteri odaklılık,  bir çalışma başlattı. Hedef,   müşteri beklentilerinin üstüne çıkmaktı. Bu nedenle şirket, tüm bileşenleri ile müşteri isteklerini yerine getirmeye yöneldi. Özellikle de şirket içi, hedeflerin müşteri beklentileri ve bağlantılarına göre şekil alması, şirket bünyesinde oluşturulan Ar-Ge çalışmaları verimi ve üretimi, daha da artırdı. Sonuçta Lokomotif sektöründe, söz sahibi olmuştu.
                TURASAŞ’ ın, zarardan kurtulması için, varlığına  son verilerek,  TÜLOMSAŞ,  TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ, özerk hale getirilmelidir.  Yani, ayrı bir yasayla, kendi kendilerini, yönetme hakkı  sağlanmalıdır.  Bu ortam sağlanırsa, şirketler kar eder, Türkiye de raylı sistemler sektöründe global pazarlarda, söz sahibi olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi