4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ULUSAL İŞ AĞLARI GELİŞTİRME PROJESİ

                     


              Çağımızda, toplumlar gelişiyor, değişiyor, büyüyor, zaman zaman sanki tek bir ülkeye dönüşüyor. Bu gelişim, değişim ve büyüme elbette dünyanın parçası olan ülkelere, toplumlara ve kurumlara da yansıyor. Makro farkındalık da artıyor.


                Ayrıca çağımızda, yeni kuşağının çalışma hayatına girmesiyle, yöneticilere olan bakış ve beklenti değişti. İş yerinde, hem huzuru yakalamak, hem de başarıya ulaşmak için yöneticilerin de kendilerini yenilemesi,  makro düşünmesi, insanlar, STK’ lar ve kurum/kuruluşlarla, iletişim içinde olmak şarttır.


             Çağımızda, yoğun rekabetin ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle, stratejik düşünce yaratma;    pazar odaklı düşünme yeteneği,    pazardaki yeni rakipler, yeni iş  modelleri, yaratıcılık ve inovasyon üzerine kurulmuştur.  Bu alanda başarı olmak için de ulusal ve uluslar arası alanda işbirliği bir zorunluluktur.


              Çağımızda, bu gelişmelerin farkında olan insanlarımız var. Bu insanlarımızdan biri de ESO Başkanımız, Sayın Celalettin KESİKBAŞ’dır. Göreve başaldığı günden itibaren her alanda makro düşünüyor. Özellikle de ulusal ve uluslararası alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor.


              ESO daki, olumlu gelişmelerin mimarı, Sayın KESİKBAŞ, alanında özellikle de ihracatta, tecrübeli, bilgili, konulara yatkınlığı ve yakınlığı ile örnek sanayicimizdir, Faktörler ne kadar değişse de değişen koşullara uyabilen ve insanlarla da olumlu ilişki kuran, bir yapıya da sahiptir. İçinde bulunduğu koşulları, çok iyi değerlendiriyor isabetli kararlar da veriyor.


             Ayrıca ESO,  Sayın KESİKBAŞ ve ekibi ile makro bir değişimin içindedir. Ancak ESO olarak her alanda kent ve işletmeler için değişimi kucaklamayı tercih ediyor. Bu icraatı ile de örnek oluyor.


            Bugün de ESO, üretimin öncü kentleri olan, Eskişehir ve Gaziantep işbirliğini artıracak. Bu nedenle de Eskişehir Sanayi Odası ve GSO üyeleri,  üreticilerle iş birliğini ve yeni fırsatları ve potansiyel iş ortaklıklarını, değerlendirmek için, bir araya geldi.


            Eskişehir Sanayi Odası’nın, projelerinden biri olan "Ulusal İş Ağları Geliştirme Projesi" kapsamında,  güçlü bölgelerde, faaliyet gösteren firmalarlar, Eskişehir’deki firmalar bir araya gelecektir.


             GSO ve ESOı işbirliğiyle gerçekleştirilen, “Ulusal İş Ağlarının Geliştirilmesi Projesi” isimli proje kapsamında Gaziantep’te ve Eskişehir’de üretim yapan firmaların,  alım-satım, hammadde, ara mal ve makine tedariki, yeni yatırım imkanları ve benzeri konularda bir araya getirilerek ikili iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.


             Nitekim Gaziantep Sanayi Odası’nın katkılarıyla, bölgedeki üreticiler online ortamda 21 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.


             Yine online platformlar üzerinden, üye firmaların ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmeye ve iş fırsatları yakalamaya başladı. Bu kapsamda, "Ulusal İş Ağlarının Geliştirilmesi Projesi" faaliyetinin, ilki Konya Sanayi Odası’nın, desteği ile otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmaların katılımlarıyla gerçekleştirildi.


            Gıda İmalatı, Gıda Makineleri ve Ambalaj sektörlerine, yönelik üreticilerin yer aldığı ikili iş görüşmelerinin açılışında, ESO Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Güven Erdoğan, “Bu toplantılardan öncelikli beklentimiz, benzer alanlarda faaliyet gösteren firmaların birbirlerini tanımalarıdır. Kapı komşusu olan işletmelerin dahi birbirlerini tanımadığı, bu yüzden karşılıklı olarak yapılabilecek, birçok işin yurtdışından alınmak zorunda kalındığını bizler biliyoruz. Eminiz ki sizler de buna benzer birçok örneğe şahit olmuşsunuzdur. Yapacağımız bu toplantılarda firmalarımızın karşılıklı olarak kabiliyetlerini tanıtmalarını, doğrudan ya da dolaylı olarak yeni iş fırsatları yaratmalarını, belirli uzmanlık alanlarında farklı şehirlerde yeni üreticilerle tanışmalarını ve elbette iş ağlarını genişletmelerini beklemekteyiz” dedi


               Açılışta, rekabetin pandemi ile daha da zorlaştığını ifade eden,  GSO  Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Küçükparmak ise “Yapılacak iş birlikleri ve kurulacak ticari köprüler hem büyüme hem de yeni pazarlara ulaşmakta etkili olacaktır. Bu bağlamda kazan-kazan anlayışı çerçevesinde üretimlerimize katma değer katabilir, kar marjlarımızı artırabiliriz. Ülkemizin iki güzide kuruluşu tarafından düzenlenen programımızda yeni köprüler kurulmasını ve geliştirilerek artmasını temenni ediyorum. Bu ilk adımdı ve diğer sektörlerimize yönelik gerçekleştireceğimiz programlarla iki sanayi şehrimiz arasındaki bağlarımızı güçlendirmek istiyoruz” diyerek işbirliğinde kararlı olduklarını söyledi.


              ESO ve GSO’ nun, hayata geçirmek istediği “ULUSAL İŞ AĞLARI GELİŞTİRME PROJESİ”, geçmişte, bu alanda icraatı ile dikkat çeken ESO Başkanlarımızdan, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU’ nun, icraatını  hatırlattı


             1974 yılında, ESO başkanlarından,  Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, Eskişehir’deki gelişmelere, bölgecilik yerine, Türkiye merceği ile bakmış, ilk "ANADOLU SANAYİ "deyimini de o kullanmış, bugünkü Anadolu Kaplanları’ nın da mimarı olmuştu.


          Yine onun döneminde, Eskişehir, “Orta ve İç Anadolu Bölgesi’nin Ticaret Merkezi “ olarak düşünülmüştü.


              Sayın Abacı’ nın, ESİAD Başkanı olduğu dönemde de TÜSİBAK da ülke bazında “TÜGİB” çalışmalarını başlatmış ve Sayın Abacı’nın, gayretleri sonucun da,  Eskişehir’de bu çalışmaları içine alınmıştı.


                Şayet gerçekleştirilmiş olsa idi; Eskişehir “ KOBİ “ler açısından, çok iyi imkân ve olanaklar yaratılmış olacaktı, Sayın Abacı’ nın, gayretlerine rağmen, TÜSİBAK’ tan kaynaklanan sebeplerden dolayı gerçekleştirilemedi.


                Bugün de ESO,” ULUSAL İŞ AĞLARI GELİŞTİRME PROJESİ” ile ulusal bazda işbirliğini sağlama gayreti içindedir. Şayet bu proje hayata geçer, kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde gündemde kalırsa, Eskişehir’ deki işletmelerimiz, ulusal ve global alanda, söz sahibi olacaktır.


               Sayın KESİKBAŞ ve ekibini kutluyoruz…


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi