4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YUNUS EMRE'Yİ ANMA ETKİNLİKLERİ

     Okuyucularımızdan, Yunus Emre ile ilgili pek çok görüş gelir. Nitekim   Emekli noterlerimizden, Sayın Orhan KESKİN,Büyük Türk mutasavvıfı, hak aşığı ve Türk dilinin usta yorumcusu, Yunus Emre anısına düzenlenen hafta, her yıl 01-07 Mayıs tarihleri arasında kutlanırdı. Bu yıl kutlamalarla ilgili, gerek basında, gerekse yerel TV’ lerde, haftaya yeteri kadar yer verilmedi. Acaba Eskişehir’ de, hafta boyunca herhangi bir etkinlik yapılmadı mı” dedi. Sonra daYunus Emre İle ilgili görüşlerini paylaştı.


            Aslında UNESCO’nun, 12-27 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen, 40. Genel Konferansı’nda, 40 C/15 sayılı belgesi çerçevesinde, alınan karar gereğince, “Yunus Emre’nin, Vefatının 700. Yıl Dönümü” 2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına almasında rağmen, Eskişehir’ de bugüne kadar ve Yunus Emre ile ilgili ciddi bir etkinlik olmadı.


              Ancak Mihalıcık Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından,   6 Mayıs günü Tapduk Emre ve Yunus Emre’ nin kabirleri, ziyaret edilmiş ve Yunus Emre beldesin de” Yunus Aşı” dağıtılmıştır.


             6 Mayıs’ da, Yunus Emre kabri başında, Valimiz başkanlığında, belediye başkanları ve ilgili kurum/kuruluş yöneticilerinin de bulunduğu, bir proğram düzenlenmiş olsa Ramazan ayında daha da anlamlı olurdu. Kamuoyunu da memnun ederdi.


             Yunus Emre’nin, Vefatının 700. Yıl Dönümü” 2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümü nedeniyle, Yunus Emre’ ye, layık kutlanması ve tanıtlması için, Mihalıççık İlçesi Belediye Başkanı, Sayın Haydar ÇORUM’un, cabasına tanık olmuştuk.


             Sayın ÇORUM’ un, daveti üzerine DSP Genel Başkan Yardımcısı ve geçen dönem,  Avcılar Belediye Başkanı olan, Sayın Dr. Handan Toprak BENLİ,  Yunus Emre ile ilgili, birçok dalda eserler vermiş ve halen de çalışmalarını sürdüren, sanatçı ve akademisyenlerle birlikte, Eskişehir’e geldiler.


             Ziyarette bulunan sanatçı ve akademisyenlerle,  bir Otelde ve MİYAD’ da, tanışma fırsatı bulduk. Toplantı da tanıştığımız, sanatçı ve akademisyenler, Yunus Emre ile ilgili çalışmalarıyla, dikkat çeken insanlarımızdı.  


               Elbette Mihalıccık Belediyesi’ nin Yunus Emre ile ilgili çalışmaları memnuniye vericidir. Ancak Yunus Emre’nin, Vefatının 700. Yıl Dönümü UNESCO tarfından tüm dünya da anılırken, Eskişehir’ de, Valilik, Anakent belediyesi, üniversitelerimizin ve ilgili diğer kurum/kuruluşların da Eskişehir’ de Yunus Emre ile ilgili etkinlikler düzenlemelidir.


               Çünkü Yunus Emre, dünya, kültür ve medeniyet tarihinde, bir merhale olmuştur. Kültürümüzün, en değerli yapı taşlarındandır. Zira Yunus Emre, sadece yasadığı dönemde  değil, çağımıza ve gelecek yüzyılların da ışık kaynağıdır. İnsanlık var oldukça değerini koruyacaktır


           UNESCO 1971 yılı sonu ile 1972 yılında (Ölümünün 650. yıldönümü dolayısıyla)Yunus Emre anıldı. Bu anma, hem 1971 – 1972’de, hem de 1991’de sürdürülmüştü. Böylece Yunus Emre’nin, evrenselliği de tescil edilmesine rağmen, son yıllarda,  Eskişehir’de, Yunus Emre ile ilgili, etkinlikler, ulusalararası alanda yapılmadı.


              Ayrıca 1990 yılında da Eskişehir Valisi ve Yunus EMRE Kültür ve Sanat  Vakfı Başkanı olarak, Sayın Bahattin GÜNEY, 1990 Yılında da, “Dünya Yunus EMRE Sevgi Yılı” nı Birleşmiş Milletler Paris Unesco’ya önermiş  ve kabul ettirmişti


                Eskişehir’ de,  Yunus Emre’nin, Vefatının 700. Yıl Dönümü” 2021 UNESCO Anma ve Kutlama proğramlarına paralel etkiniklr düzenleyerek, YUNUSEMRE’ insanlarımıza tanıtılmalıdır. Bu alanda herkesin görev almalıdır. Çünkü YUNUS EMRE ile ilgili, etkinlikler, bir kesime, bırakılmayacak kadar önemlidir.


           Diğer yanda, Eskişehir’ de, YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI, var.  Ancak Vakfın, Yunus Emre etkinliklerine katkısı, yok denecek kadar azdır.


           Oysa vakfın amaçları arasında, Türklüğe mal olmuş, fikir sanat ve bilim adamlarını tanıtmak, fikir ve düşüncelerini kalıcılığını sağlamak için, anma törenleri, festival şenlik ve sanat gösterileri ile yurt içi ve dışında, bu konularda geziler düzenlemek, yurt dışından bilim adamı araştırmacı ve topluluklar davet etmek gibi görevleri de var. 


             Ayrıca geçmiş yıllarda, YUNUS EMRE ile ilgili vakfın ve etkinliklerin, "SİVİL OTORİTEYE" devredilmesi veya "KURUMSALLAŞTIRILMASI"  en önemlisi de Uluslararası kutlanması, hep söylendi ama hayata geçirilemedi. Hatta alınan kararlar da dikkate almadı. Sonuçta da etkinlikler, Yunus Emre beldesi(Mahallesi) ile sınırlı tutuldu


            Yunus Emre, evren, Türk kültürü açısından, çok şey ifade eder. Şiirlerinden, her devrin okuyucusu etkilemiştir. İlk kez Yunus Emre şiirlerinde,  büyük ölçüde Türkçe kullanmıştır. Yunus Emre ile birlikte,  dil, daha renkli, canlı ve halk zevkine uygun bir hale gelmiştir. Böylece, şiirleri, kısa zamanda yayılarak benimsenmiş, günümüze dek ulaşmıştır.


              Yunus Emre’nin, en büyük özelliği dilindedir. Türkçe’nin, güzellik, uyum ve ses sırlarını çok iyi bilen, Yunus Emre, Türkçe’nin, en büyük mimarı ve kurucusudur.


              Yunus Emre gibi,  şahsiyetlerimiz, tanımak ve tanıtmak zorundayız. Çünkü halkımız özellikle de çocuk ve gençlerimizin, kişilik gelişiminde, doğru ve zamanında sunulan mesajlar, kişiliklerinin, daha sağlam gelişmesini sağlarken, Yunus Emre gibi insanlarımızda, halkımız, çocuk ve gençlerimiz için, somut birer örnektir.


                  Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de “Ahlak” ve “ Sevgi” konusunu,  şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış, büyük bir halk şairidir. O’ nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda, her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır. Özellikle de doğduğu topraklar olan Eskişehir’de, Yunusemre’ nin daha bir özenle tanıtılması şarttır


             Yunus Emre;  evreni, hak aşkı ve sevgi özü ile kucaklayan, bu yolda, gönüllere seslenen, bir bilge ve halk velisidir. Çağımızda, savaş ve çatışmalarla, inleyen nsanlığın, dün olduğu gibi, bugünde ve gelecekte de Yunus Emre’ nin, felsefesine, ihtiyacı vardır.


             Ne mutlu! Yunus Emre’ yi tanıyan ve tanıtanlara..


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi