Seda Kağıtcı

Seda Kağıtcı

İnsan olmak derin mesele…

İnsan olmak ve insanca yaşamak… Herşey yürekte başlıyor, niyette bitiyor. Onuruyla, şerefiyle yaşaması en büyük servetidir bir insanın. Yaşarken saygı görmesi, ölünce ise yaptıklarıyla iyi anılabilmesi… Çünkü insanın geride kalanlara bırakacağı en büyük mirası itibarıdır.

Kimse dört dörtlük değildir. Bu hayatta her şey olabilirsiniz; saf olabilirsiniz, aptal olabilirsiniz, ukala olabilirsiniz, fakir yada zengin olabilirsiniz, bencil, egoist, burnu büyük ve kötü biri olabilirsiniz yada gereğinden çok fazla iyi niyetli biri olup sürekli suistimal edilebilirsiniz. Ama dedim ya insan olmak derin mesele…

Çizgisi olmalıdır insanın, bir duruşu olmalıdır. İnsan bir haksızlık karşısında boyun eğmek yerine, direnişini sonuna kadar ne pahasına olursa olsun sürdürebilmelidir. İnsanı insan yapan duygularıdır, düşünceleridir, içindeki şefkat, kalbindeki sevgidir. Çocukla çocuk olması, yetişkinle olgunca tartışmasıdır insanı insan yapan. En ufacık bir sorunda kavgaya başvurmak yerine, konuşup anlaşabilmeyi bilmelidir insan olan.

İnsanı insan yapan, ne kadar umutsuz da olsa mücadelesini sürdürebilmesi ve asla dik duruşundan vazgeçmemesidir. İnsanı insan yapan aslında türlü çirkinliklerle dolu bu dünyaya kattığı güzelliklerdir. Yalana, dolana, dedikoduya, haksızlığa meydan vermemesi, kendisine taşla, topla gelene karşılık çiçekle cevap verebilmesidir. İnsanı insan yapan aslında; yoksulun, mağdurun, güçsüzün, kimsesizin yanında olması, ekmeğini paylaşması, koruyup kollaması, ihtiyacı olanlara yardım eli uzatması ve bir yudum mutluluğu paraya, pula, dünyanın en değerli hazinelerine bile değişmemeyi bilmesidir. Ve insanı insan yapan aslında bir kuşun kanadında takılı olan, bir kelebekte renk bulan, bir bebeğin gülümsemesine yansıyan, dertlilere deva, hastalara şifa, tüm insanlık alemine dua olan, sevenlere sevda türküleri fısıldayan, kısacası insanın insanca yaşamasını sağlayan yüreğindeki sevgidir.

Siz siz olun, kaçmayın asla sevmekten. Sevginizi söylemekten korkmayın. Bir çayın ilk yudumunda, bir simidin ilk çıtırtısında hissedin sevgiyi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Seda Kağıtcı Arşivi