4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

İLKLERE VESİLE OLAN BELEDİYE

 


             Yıllardır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin, çalışmalarını, yakından takip ediyoruz. Başarılı çalışmaları yanında, ülkemizde, belediyecilik alanın da ilklere vesile olan çalışmalarını da köşemizde, yer vererek, okuyucularımızla paylaşıyoruz.


           Geçen hafta, İzmir’ de, bulunduğum sürece, iki dönem de Seferhisar ilçesi Belediye Başkanlığı  yapan,  İzmir Anakent Belediye Başkanı,  Sayın  Tunç SOYER, başarılı çaışmalalarına tanık olurken,   Sayın Burhan öZFATURA, Rahmetli Ahmet PİRİŞTANA ve Sayın Aziz KOCAOĞLU’ nu da hatırladık.


           Anakent Belediye Başkanlarından, Sayın Burhan öZFATURA döneminde, Belediyeyi, her ziyarette, dikkat çeken ve başarılı çalışmaları ile de beğeni alan, bir ilkte olan  “ DANIŞMA KURULU “ çalışmalarını, yakından takip eder, Eskişehir ve diğer illerde de gerçekleştirilmesini isterdik.
          Danışma Kurulu, İzmir’deki üniversite rektörleri, Bilim adamları, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanları, Teknik Meslek Odası Başkanları, sanayiciler, tüccarlar, İzmir’in, önde gelen şahıslarında oluşurdu.
           Danışma Meçlisi, hiçbir siyasi konu ile uğraşmaz, çalışma ve programlarında, hiçbir şekilde amaç dışı konulara yer vermez, kişisel çıkarlar da görüşülmez ve tartışılmazdı.
           çalışmaları ve aldığı kararlar ve İzmir’le ilgili tespitleri, değerlendirildiğinde, ne kadar isabetli bir kuruluş olduğu da hemen göze çarpardı.


          İzmirde oluşturulan, Danışma Kurulu, ülke çapında, Küçük Millet Meclisleri ve Kent konseylerinin, gündeme gelmesine de vesile oldu..


           Yine Sayın öZFATURA döneminde, İzmir ’de, belediye hizmetlerini, daha iyi yürütülmesi içinde, “Esnaf, özürlüler, Meslek edindirme, Türk Dünyası, Şehit aileleri, gibi pek çok masalar vardı. Bu masalarda, çok başarılı çalışmalarda bulundular. Belediye, hem maddi, hem de personel açısında, ciddi kazanımları oldu.
            Yine geçmiş yıllarda,  başarılı İzmir Büyükşehir Başkanlarından, Rahmetli Ahmet PRİŞTİNA’ ya, İzmirliler ve basın mensupları, hiçbir ayrıcalığa sahip olmadan, "yalın yurttaş" kimliği ile toplumsal istemlerini gerektiğinde,  bürokratik engelleri de devre dışı bırakarak aktarabiliyorlardı.


            Bu duruma, kendim de birkaç kere tanıklık ve  " HALK VE BASIN, BENİM VELİNİMETİMDİR" sözüne de şahit olduk.
             Bugün, halk ve basın tarafından,  hala hatırlanıyor ve rahmetle anılıyor


             Büyükşehir Belediye Başkanlarından,  Sayın  Aziz Kocaoğlu da 1 milyon 200 bin hektarlık hizmet alanında, 30 ilçeye, hizmet götürmüş, “İzmirDeniz Projesi” de , Türkiye'de belki de dünyaya, örnek gönüllü, 100'ü aşkın mimarın, tamamen özverili ve ücretsiz çalışması ile hayata geçirimesi ile de bir ilke vesile olmuştur.


                İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, yeniden tasarlayarak hizmete sunduğu Bostanlı kıyıları, “Türkiye’nin, en büyük kaykay parkı” ve “Deniz ve Gösteri Mekanı”yla, gençlerin uğrak yeri haline gelmiştir.
             70 dönüm alana sahip, Bostanlı kıyılarını, Balıkçı Barınağı ile Yasemin Cafe" arasındaki ilk bölümünü, Bostanlı Pazaryeri karşısındaki ikinci bölümü de hizmete açılmış olup, "dev kaykay parkı" da birtirmek üzeredir.


            Diğer yandan, küçük ilçelerin, uluslararası ölçekte tanınmasını ve ekonomisinin geliştirilmesini hedefleyen,, Citta Slow (Sakin Şehir) hareketini önce Seferihisar'a, ardından Türkiye’nin, yedi farklı coğrafi bölgesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne taşıyan, İzmir Anakent Belediye Başkanı Sayın  Tunç SOYER’dir.


            Sayın SOYER’ de diğer İzmir Büyükşehir Belediye Başkanları gibi, İzmir’ de ciddi çalışmalar yapıyor.  özellikle de izmirlileri belediye yönetimine dahil eden ve kentlilerin, birçok belediye hizmetine, erişimlerini sağlayan, “Bizİzmir” adlı dijital platform her belediyeye örnek teşkil edecek bir çalışmadır.  Bu proje ile 4,5 milyon İzmirlinin, yolunun geçtiği, sesini duyurduğu, bir meydan yaratılırken bir ilke de vesile olacaktır.


             İzmir Büyükşehir Belediyesi,  kadınlar açısından da ilklere sahiptir. Nitekim İzmir, toplu taşımada kullanılan, hafif raylı sistem çalışanı kadınlar sayesinde, ‘Türkiye’de en fazla sayıda belgeli kadın, tren sürücüsüne sahip il’ oldu. Kentte, toplam 20 tren sürücüsünün 14’ünün kadın olduğu belirtildi.


            Sayın SOYER’ in, döneminde Anakent Belediyesi, bünyesinde Tarım Daire Başkanlığı kurarak, Türkiye'de bir ilke daha imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “yerelde kalkınma” hedefinin temel taşı olarak gördüğü tarımın desteklenmesi konusunda örnek çalışmalara ile de  kırsal kesimde, ilklere imza atmaya devam ediyor. 


              İzmir Anakent Beleidyesi, bu porojesi ile yerelde kalkınma hedefiyleyen, üreticiye  de destek olan, köyden kente, göçü önleyip istihdam alanı yaratırken, ürünlerin iç ve dış pazarlarda yer bulmasına öncülük de eden, İzmir Büyükşehir Belediyesi "İZMİR MODELİ" ile Türk tarımına örnek olmaktadır.


              Bu proje ile kırsalda küçük ölçekli üreticilerin/ aile işletmelerinin, desteklenerek ''insanların yerelde, yerlerinde kalkındırılması'' hedeflenmiş. “yerelde kalkınma’ denen, ve bilim insanlarının da,  ‘İzmir Modeli’ diye  taçlandırdığı, bir modelle Türkiye’ye ve dünyaya, örnek olmuştur.


               Sayın Tunç SOYER ve ekibini kutluyoruz.


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi