4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE TURİZM

                                     


             Eskişehir’ de,  yerel bazda pek çok sivil toplum örgütü var. Bu örgütler, hem bireysel, hem de toplumsal sorunları, gündeme getirilmesinde, hatta çözünde, etkin rol oynarlar. Bu örgütlerden biri de, TüRK OCAĞI Eskişehir Şubesi’ dir.
             TüRK OCAKGI Eskişehir Şubesi,, millî kültürün, ahlâk ve fikir hayatının geliştirilmesi, millî birliğin kuvvetlendirilmesi, toplum yapısının, sağlamlaştırılması ve Türklüğün yüceltilmesi ile ilgili etkinlikleri ile dikkat çekiyor.


              Elbette Türk Ocağı, Eskişehir Şubesi’ nin, bu başaşrılı çalışmasında, en büyük pay, Başkan Sayın Prof. Dr. Nedim üNAL’ ındır.


             Sayın Prof. Dr. üNAL, işini ehli bir başkan ve öğretim üyesiydi. İyi gözlem yapar, her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişidir. Yenilikçi, sempatik ve insanı rahatlatan, yaratıcı, analitik düşünceye sahiptir. Sabırlı ve dinamik yapısı ile de dikkat çeker.


              Yıllardır, yerel ve ulusal sorunlara karşı, duyarlı bir tavır izledi. Dış Türklerle ilgili sorunları, sürekli gündeme getirdi. Bu alandaki düşüncelerini, kamuoyu ile sürekli paylaştı. Hatta sorunlar ve bazı konularda, kamuoyunu, bilgilendirmek için, sempozyum, panel ve konferanslar düzenledi.


             Bugün de Eskişehir Turizmi gündemindedir.
             Sayın Prof. Dr. Nedim üNAL’ la, sohbette, Eskişehir Turizmi de konu edildi. Eskşehir için, düşündüğü, bir veya iki gece 3 günlük,“KURULUŞTAN KURTULUŞA: TARİH YOLU PROJESİ”den bahsetti.  


            TARİH YOLU PROJESİ’ ne göre, Ankara tarafından Eskişehir’ e, gelenler, önce Hortu( Nasrettin Hoca)’ya uğrarlar, oradan, Pesinus, Balık Damına geçilir, Balık Damından, Sivrihisar’daki, Ulu Camii ve diğer tarihi doku ziyaret edilir. öğlen yemeği burada yenilir. öğleden sonra, Yunus Emre’ye, geçilir ve Mihalıççık, Bozan, Alpu üzerinden, Eskişehir’e dönülür.


            .  2. gün ise Eskişehir, Odunpazarı ve Karacahisar geçilir ve Eskişehir’de 2. Gece konaklama yapılır. Sabah, Sücaettin Veli’ye, doğru yola çıkılır, Seyyid Battalgazi ziyaretini takiben, Firig Vadisine geçilir, geç öğlen yemeği, çifteler Sakarbaşında yapılır ve akşam üzeri Eskişehir’ e dönülür.


                İstanbul Bursa tarafından gelenler için, program aksi istikamette yapılır.


                Bu projenin, hayata geçmesi için de yapılması gerekeler:


               -Ankara ve İstanbul tarafında, (Günyüzü ve Söğüt kavşaklarına)5x10 metre çaplarında, gezinti yerlerinin işaretlendiği, TARİH YOLU LEVHALARI konacak.


               - Tanıtım broşürleri, hazırlanacak.


               -Sakarbaşına, Sakarya Muharebesini ifade edecek etkili bir abide dikilecek.


               - Rehberler, yetiştirilecek,


                 Eskişehir Turizmi ile ilgili, aynı önerinin, bir benzeri de geçmiş yıllarda, Eskişehir’ e, ziyarette bulunan, Ege üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım makineleri Bölüm Başkanlarında, Sayın Prof Dr. Ediz ULUSOY da yapmıştı.


                Yazılıkaya’ ya, yaptığımız birlikte ziyaretlerde,  turistlerin, zorunlu ihtiyaçlarını giderebileceği, yeteri kadar, ne tuvalet, ne de sosyal bir tesis vardı.   Ticaret Odası tarafından yapılan tesis, bugün açık mı bilinmez ama o yıllarda kapalıydı. Bu durum, mevcut tesisleri bile, turizmin hizmetine, sunamadığımızın da bir tesciliydi.


                Aslında yıllardır, Eskişehir’de, turizm, özellikle de Yazılıkaya hakkında çok şey söylendi. Hatta hayali projelerde üretildi. Ancak bir adım yol alınamadı. Proje, söylemler ve vaatlerin, hepsi de sözde kaldı. 


                Yıllardır, Eskişehir, Kütahya ve Afyon ilerlideki ilgililer, kendi aralarında, “Frig Vadisi" ile ilgili toplantılar yaptılar. Frig Vadisi’nin, turizme açılacağı, hep söyledi. Bu söylemler de bir türlü hayata geçirilemedi.


                 Eskişehir’de, “Turizm Mastır Planı”da gündeme  geldi. Hatta toplantılar yapıldı. Ne gibi kararlar alındı veya önerler yapıldı, bilinmez ama düşünülmesi bile heyecan vericiydi ama . Bugüne kadarda da somut bir gelişme göremedik.


               Oysa Eskişehir’ de, çok yönlü bir “Turiizm Mastı Plan” yapılmalıdır. çünkü Ekişehir’deki turiizmle ilgili gelişmelerin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için, plan bir zorunluluktur. Bölge için, yapılacak bir “Turizm Master Plan”, yerli ve bölge dışından gelecek yatırımcılar için de rehber olacaktır


             Ayrıca yapılacak Mastır Planın da, turizm, doğa, kültür, tarihi doku birlikte düşünülmelidir. Bu unsurlar olmadan, turizm olmaz. Doğa satın alınabilir bir değer de  değildir. ülkemizde, turizm adına, doğaya büyük zararlar veriliyor.


               Eskişehir, Turizm Mastır Plan, yapılmadan önce, mutlaka ildeki doğa, doğal çevreler, kültürel ve tarihi miras, merkez İlçe, ilçeler, köylerde ve kırsal kesim bazında çok iyi değerlendirilmeli ve veriler toplandıktan sonra, tüm yörelere hitap edecek, bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Hatta bölgesel projelere, rehberlik edecek nitelikte de olmalıdır.


               Eskişehir’de, yapılacak Turizm Mastır Planı, doğa, doğal çevre, kültürel ve tarihi miras yanında, ulaşım ve konaklama imkânları ve halkımızın turizmle ilgili, eğitimini de içermelidir. özellikle de taşıt güzergâhları mutlaka yer almalı, ulaşım yolları da ayrıntılı bir şekilde gösterilmeli, konaklama yerleri de isim isim gösterilmelidir. Her yıl yapılacak yenilikler ve oluşan gelişmeler de, Turizm Mastır Planına eklenmelidir.


               Eskişehir’de, gerçekleştirilecek, Turizm Mastır Planı,  gerçekleştirilmeden önce, kamuoyunda, tartışmaya açılmalı, bu süre içindeki öneri ve eleştiriler yeniden değerlendirildikten sonra da, son şekli belirlenmeli, vakit kaybedilmeden de hayata geçirilmelidir, çünkü turizm, kalkınmanın lokomotifidir.


         


 


           


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi