Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

EVLİLİĞİNİZ DEPRESYONDA MI?

Evlilik depresyonu nedir?
Bu hafta araştırmalarım sonucunda evlilikten sonra ya da bu süreçte oluşan ve bilimsel adı “evlilik depresyonu” olan bir konudan bahsetmek istiyorum. Peki nedir bu evlilik depresyonu? Evlilik depresyonu dediğimiz olgu; bütün yeni evlilerin, ya evlenmeden hemen önce ya da evlendikten sonra yaşadıkları bir tür uyum sürecidir.
Flört ederken evlenmek için can atan kişiler, balayından döndükten sonra özellikle kendisini bu depresyonun içinde buluyor.
Yeni başlanılan bu hayata uyum sağlamak, ailenin korumasından- kanatlarından uzaklaştığı doğrultusunda doğru olmayan algıların olması ya da tek başına yaşamaya alışmışken birden bir başkasıyla ortak bir hayata adım atmak ve bu hayatın getirdiği sorumluluklara uyum sağlamak bazen eşler için korkutucu bir hale gelebilir. Tarafların biri ya da her ikisi birden bu sorumlulukları kaldıramayacağı korkusuna kapılabilir.
Peki bu süreçte neler yapılabilir?
Ailelerin  de yeni evlilere zaman tanıması ve biraz uzak durması daha doğru olur. Bu yeni süreçte eşler hem birbirlerine hem de aynı ev içinde yaşamaya uyum gösterme aşamasında olduklarından biraz zamana ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır. Birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişen bir sürede her şey yerli yerine oturacaktır. Bu süre uzuyor ve eşler arasında sorunlar oluşuyorsa psikolojik destek almak yararlı olur.

Evliliğin ilk zamanları yapılan hatalar?
Evliliğin ilk başlarında ve sonraki dönemlerde hep aynı sorunlarla karşılaşıyoruz. Alışılmış bir hayattan çıkıp ortak bir yaşam alanı oluşturuyoruz. Bu yaşam alanı içerisinde yapılması gereken sorunlarımızın bilincinde olmalıyız. Bu sorumlulukları karşı tarafa yüklemek, her şeyi karşı taraftan beklemek, karşı tarafı kendi düşüncelerimiz doğrultusunda değiştirmeye çalışmak ve yönlendirmek, evde ve sosyal hayatta sorumlulukların tüm yükünü taraflardan birine yüklemek, birbirimizle konuşurken sürekli eleştirmek küçük tartışmaları beraberinde getireceği gibi zaman içersinde huzursuzluğun birikmesine yol açar. Başkalarının yanında birbirimizin olumsuz yönlerinden bahsetmek, aileler hakkında olumsuz yorumlarda bulunmak, sorgulamak, hesap sormak, özel eşyalarını karıştırmak ve diğer insanlarla olan ilişkileri sınırlamaya çalışmak gibi pek çok yanlış yapıyoruz.
 Oysa evlilik iki ayrı kişinin yine iki ayrı kişi olarak bir arada yaşama becerisidir. Bu da ancak birbirimizi koşulsuz kabul ve saygı ile mümkün olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Yağmur Gökşen Bulut Arşivi