Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

TAK SANA YAKIŞANI


           Ne zaman toplum tarafından beğenilme kaygısı gelse aklıma; yakışmak, yakıştırmak, uydurmak gibi kelimeler yoldaşlık ediyor bu düşünceye. Ve tabi o melodi:” tak sana yakışanı tak tak tak.” Evet benim de kulağımda başladı aynı tantana, yalnız değilsiniz. Peki biz sadece kendimize yakışanları mi takıyoruz bu hayatta?
    Hayatta sorguladığımız, takıntılar haline getirdiğimiz ne çok şey var oysaki. Sadece taktıklarımız takılar olsa keşke.
    Psikoloji literatüründe bu takıntıların bir adı var. Obsesif kompulsif bozukluk diyoruz adına. Zaman zaman herkesin yaşayabileceği ama süreklilik göstermesi durumunda tanı alınabilir. Kişinin beynine hükmeden. Tekrar tekrar beliren davetsiz düşüncelerden bahsediyorum.
    Dönem dizilerine de çok konu olan bu bozukluğu aslında hepimiz biraz aşinayız.. Psikoloji ile ilgili dizilerin olmasını bu yüzden seviyorum aslında. Karşımıza her çıkan durumda kendimizi bu duruma yakın hissetmemek adına, korkular yaşamamak adına varolan  semptomları iyi tanımamızı sağlıyor.
    Masumlar apartmanı dizisini duymuş ya da izlemiş olabilirsiniz. Dizi de temizlik üzerine obsesyonları olan ve bu durum sonucunda kirlenmemek adına evden çıkamayan bireyleri konu almış. İçinde bulunduğumuz bu dönemde ise hepimiz  temizlik konusuna fazlası ile dikkat eder olduk. Peki biz de bu dizi karakterli gibi mi olduk diye bazen sorgular olduk. Bu süreçte aldıklarımızı defalarca yıkadık hatta yıkıyoruz da. Ellerimiz yıkanmaktan buruştu ama hala devam ediyoruz yıkamaya. Peki, bu süreçler bizde acaba dedirtip, soru işaretleri oluşturmuyor mu? Tabi ki oluşturuyor ama bu durumu diğerlerinden ayıran etkenler var.
            Pek, obsesif kompulsif bozukluk nedir?
    Obsesyon dediğimiz aslında düşünce kısmıdır bu bozukluğun. Aklımızdan sürekli geçen benzer ve aynı düşünceler vardır. Kişi bu düşüncelerden uzaklaşamaz ve kişinin istediği dışında gelişir. Bu düşüncelerse yoğun sıkıntı ve huzursuzluğa neden olur. Yani kişi fazlasıyla kaygılıdır.
    Kompulsiyon dediğimiz ise düşüncelerin neden olduğu kaygıyı azaltmak ya da ortadan kaldırmak adına sergilenen davranış ya da zihinsel eylemlerdir.
             Örneğin kişinin sürekli kirlenmek, mikrop kapmak adına varolan düşüncelerine obsesyon, sürekli ellerini yıkaması, saat aşırı duşa girmesi hatta bu gibi düşünceler ve davranışlar nedeniyle sosyal hayatına devam edememesi ise kompulsiyon olarak adlandırılır.
    Yaygın olarak türleri ise,
-temizlik konusunda(pislik ya da mikrop bulaşacağından korkma)
-başkasına zarar vermekten korkma
-düzen, simetri konusunda
-şeytanca ve günahkârca düşüneceğinden korkma
-hata yapmaktan korkma
-rezil olmaktan korkma
-aşırı kuşku ve sürekli güvence ihtiyacı
    Nasıl tedavi edilir?
    Ne yazık ki kendi kendine geçmez. İlaç ve bilişsel terapiyi birlikte almak en iyi çözüm diyebiliriz.  Doğru tanı ise işimizi kolaylaştıran birinci etkendir.
    Takıntılarınızdan uzak olduğunuz günler olsun hayatınızda…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Yağmur Gökşen Bulut Arşivi