1-Murat TAŞKIN (BİZDEN SÖYLEMESİ)

1-Murat TAŞKIN (BİZDEN SÖYLEMESİ)

Sesleri kesilir mi?

Cumhurbaşkanı, temelini bizzat attığı Eskişehir Modern Sanat Müzesi’nin açılışını yaptı.
Açılış töreni sırasında da şunu söyledi:
-“Böyle bir müzenin kuruluşu için Eskişehir’in seçilmiş olması fevkalade isabetlidir.”
Dahası…
-“Eskişehir, eğitim, kültür ve sanattaki canlılığıyla böyle bir müze için en ideal şehirdir” dedi.
Hatta.
Modern müze anlayışının Eskişehir’den başlayıp tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanının Eskişehir ve Sanat il ilgili söylediği bu sözlerin ardından, partisinin Eskişehir’de bulunan üye ve temsilcilerinin ne söyleyeceklerini gerçekten merak ediyoruz.
Bugüne kadar olduğu gibi sırf CHP’li oldukları için belediyeleri kültür ve sanat üzerinden eleştirmeye devam edecekler mi?
-“Konser düzenleyip, heykel dikmek, Müze açıp senfoni dinletmekten başka hiçbir şey yapmıyorlar” demeyi sürdürecekler mi?
Cumhurbaşkanının bu söylediklerinden sonra hala AK Partili isimler çıkıp, sırf belediyeleri eleştirme adına “Bunlar hizmet belediyesi değil, bunlar kültür-sanat belediyeleri” diyecekler mi?
Gerçekten merak ediyoruz?
Cumhurbaşkanının sözleri üzerine seslerini mi kesecekler?
Yoksa…
Bugüne kadar yaptıkları ve hiçbir işe yaramadığı gibi hiç kimseyi de inandıramadıkları heykel, konser, sergi eleştirilerine tam gaz devam mı edecekler?
Bakacağız…Göreceğiz…


.....


Kimin il başkanı olacağının ne önemi var ki?


CHP’de, başlayacak olan kongreler sürecinde il başkanının kim olacağı konuşuluyor.
Genel başkanın özellikle “Tek aday çıkmasına gayret gösterin, kavga gürültü çıkmasın” telkininin ardından herkes, o üzerinde uzlaşma sağlanacak il başkanının kim olacağını merak ediyor.
Herkes birbirine “Kim olur?” diye soruyor.
Zaman zaman bize de soruyor CHP’liler hangi ismin il başkanı olabileceğini…
Başkalarından ne cevap alıyorlar bilemiyoruz ama bize il başkanı ismi sorulduğunda sürekli aynı cevabı veriyoruz…
Ve diyoruz ki:
-“Yılmaz Büyükerşen gibi bir ismin Büyükşehir Belediye başkanı, Ahmet Ataç ve Kazım Kurt gibi iki büyük içle belediye başkanın olduğu bir şehirde kimin il başkanı olduğunun ne önemi var? Partinin böylesine 3 güçlü isminin olduğu bir şehirde il başkanlığını hakkıyla yapabilmek için ancak, özgür özel, Faik öztrak, Seyit Torun gibi isimlerin il başkanı yapılması lazım. Bu isimler de Eskişehir’e il başkanı olmayacağına göre, belirlenecek il başkanı kim olursa olsun sembolik il başkanı olmaktan öteye nasıl olsa geçemeyecek.”


.....


Hangi yöneticide bu kriterler var?


1. Objektif Olmak
İyi bir yönetici, her durumda, herkese karşı eşit uzaklıkta olabilmeli, objektiflik ve tarafsızlığını koruyabilmelidir.

2. Analitik düşünme
Yönetici, çalışanlardan bir işin yapılmasını isterken ya da çalışmalar sırasında bir sorunla karşı karşıya kaldığı zaman, konunun tüm kollarını hem kendi içinde, hem de bütünle bağlantılı olarak incelemeli, parçaların birbirine etkilerini görebilmelidir.

3. Doğru ifade yeteneği
İyi bir yöneticinin kendini doğru ve rahat ifade edebilmesi çok önemli. üzerinde çalışılacak iş konusundaki beklentilerini, çalışanlardan hangi noktaları yapmalarını istediğini doğru ve net olarak ifade edebilmelidir ki, geri dönüşlerde problem yaşanmasın.

4. Kontrolü kaybetmemek
İyi bir yönetici, koşullar ne olursa olsun, durumu kontrol altında tutabilmelidir. çalışmaların ve ekibin başarısını olumsuz yönde etkileyecek her türlü kriz ya da beklenmedik durum karşısında soğukkanlı olmalı, ekibi rahatlıkla toparlayabilmelidir.

5. öngörü yeteneği ve B Planı
Her zaman en azından birkaç adım sonrasını görebilmeli, olasılıkları değerlendirmeli ve bir B planı bulundurmalıdır. Mutlak başarıya ulaşmak ve çalışanların güvenini yitirmemek için, herkesin telaşa kapıldığı anda bir B planı çıkarmak, herkesin gözünde prestijinizi artıracaktır.

6.Kendi hatalarını açıklıkla üstlenebilmeli
Yöneticiler de hata yapar. Yaptığı hatayı yüreklilikle üstlenebilen ve bunu kısa sürede düzelten yöneticinin bu davranışı, yaptığı hatanın yarattığı etkiyi azaltacak ve yöneticinin saygınlığını korumasını sağlayacaktır.

7. Ekibinin başarılarını ödüllendirmeli
Elde edilen başarılar, sadece yöneticinin değil, aynı zamanda ona bağlı çalışan ekibin emeğinin bir eseridir. Başarının sürekliliğini sağlamanın yolu, ekibi doğru motive etmekten, motivasyonu sağlamanın yolu da, başarıları takdir etmekten geçer. Başarıların devamlılığını sağlayabilmek için, iyi bir yöneticinin yapması gereken, ekibinin başarılarını ödüllendirmektir.

8. Ekibin birlik ve devamlılığını korumalı
Bir yöneticinin başarısı, ekibin birlik bütünlüğünden de anlaşılıyor. Ekip sürekli mutsuzsa, o ekipteki çalışan sirkülasyonu normalden fazlaysa ve ayrılış gerekçeleri hep yönetim kaynaklıysa, çıkan işler ne denli başarılı olursa olsun, bu başarıda süreklilik ve ilerleme sağlanamaz.

9.Yeniliklere açık olmalı
İyi bir yönetici olmak, yenilikleri ve gelişmeleri devamlı takip etmeyi ve gerektiğinde geleneksel bilgi ve alışkanlıklardan uzaklaşmayı gerektirir. Teknoloji gelişiyor, dünya değişiyor. Şirket yönetimleri geleneksel anlayıştan uzaklaşıyor, yerini modern yönetim tekniklerine bırakıyor. İyi bir yönetici, iş dünyasının yeniliklerine açık olmalı, hızlı öğrenmeli ve uygulamaya koyabilmelidir.

10. İşleri takip ve kontrol etmeli
Yöneticilik, talimatları verip kontrolü tamamıyla ekibe bırakmak değildir. Elbette çalışmalarını rahatça yürütebilmeleri için sürekli müdahale etmemek gerekir. Fakat önceden belirlenen aşamalarda çalışmayı kontrol etmek, değerlendirmeleri yapmak, hem ekibin takibi hem de çalışmada yaşanacak olası bir problemin erken tespit edilip düzeltilebilmesi adına gereklidir.
Bunlar, yöneticilerde olması gereken kriterler.
Uzun uzadıya yazmayacağız.
Sizi yönetenleri şöyle bir aklınızdan geçirin?
Hangisinde bu kriterlerin yarısı var? Karar verin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1-Murat TAŞKIN (BİZDEN SÖYLEMESİ) Arşivi