Fatma Yüzer Deniz

Fatma Yüzer Deniz

ZAMAN

Zaman insanlığın en eski tarihinden bu yana en çok merak edilen konuların başında gelir ve o günden bu güne gizemini korumaktadır. Zamanla ilgili bilinen ilk çalışmaları Sümerler yapmıştır ve halende bilim adamları ve fizikçiler bu çalışmalara devam etmektedir. Zamanı hayatımızda bu kadar önemli yapan şey ise, hayatımızın bir zamanla sınırlandırılmış olmasıdır. Yani zaman eşittir yaşamak. Yaşama içgüdüleriyle donatılmış canlılar olarak ne kadar zamanımız varsa o kadar yaşayacağız. Fakat biz insanoğlu tüm bu hayatta kalma içgüdülerimize rağmen zamanımızın çoğunu büyük bir hoyratlıkla harcarız. Aranızda zamanın yapmak istediği her şeye yetecek kadar çok olduğunu düşünen var mı? Veya zamanın hızlı aktığını düşünerek şikâyet etmeyen? İzlediğim bir filmde insanlar yaşamlarında para yerine zamanı kullanıyorlardı. İnsanların kollarında bir zaman sayacı vardı ve insanların yaşam süresi, zenginliği kollarındaki zaman sayıcının gösterdiği kadardı. Her türlü alışveriş zaman karşılığında yapılıyordu. Örneğin otobüse biniyorsunuz ve karşılığında 30 dakika hayatınızdan veriyorsunuz veya belirli bir yaşam süresi hak edebilmek için bir iş yerinde çalışıyorsunuz. Karşılığında 5 saat daha yaşama hakkı alıyorsunuz. Biraz dikkatlice düşündüğünüzde aynen bu filmdeki gibi yaşamıyor muyuz bizlerde. İzlediğim bu film zamanla ilgili yaşadığımız ilişkiyi farklı fakat gerçek bir şekilde yansıtıyordu.

Zamanının hayatımızdaki muadilsiz önemine rağmen, zamanımızı nasıl kullanacağımızı bilemeyiz. Zamanla ilgili olarak sığ bir düşünce sisteminin içinde sürekli olarak serzenişte bulunuruz. Örneğin zaman çok hızlı geçiyor, ailemle geçirecek vaktim yok, yeni bir şeyler öğrenmem için vaktim yok, bu yaştan sonra bizden geçti. Gençliğim yıllarım, ömrüm geçip gitti ama ben bir türlü kalbimin en derininden gelen isteklerimi yapmaya vakit ayıramadım gibi… Maalesef birçoğumuz, elimizdeki en değerli ve en kıymetli hazinemizin zaman olduğunu anlamadan pişmanlık içinde bu dünyadan ayrılır.

Bu dünyadan böyle bir ayrılış oldukça trajik, gerçekten yaşadım diyebilmek için dolu dolu harcamalıyız hazinemizi. Şimdi 1 dakika için durun, tüm yaşamınıza bir göz atın ve zamanınızı bir yerlere harcarken lütfen iki kere düşünün. Zamanınızı verdiğiniz şeylerin sizin için ne kadar önemli olup olmadığına ve bu kadar kıymetli bir şeyin değerli bir şey için mi harcayıp harcamadığınıza dikkatli gözlerle bakın. Ve onu en iyi şekilde kullanmak için ne yapabileceğinizi düşünün. Çünkü zaman isterseniz sizin lehinize, isterseniz aleyhinize olarak çalışır. Siz hangisini dilerseniz size onu verecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Yüzer Deniz Arşivi

BAHAR

03 Mayıs 2023 Çarşamba 00:04