9-Emine GİRGİN

9-Emine GİRGİN

"KARANTİNADA İLİŞKİLER"

 


 


Koronavirüsün tüm dünyayı etkisi altına alması yetmedi, şimdi de ilişkilerimizi etkisi altına aldı. Uzun zamandır hepimiz hem gönüllü hem de bazı günler yasaklar sayesinde kendimizi izole edip evde karantinada kalıyoruz. Evde kaldığımız bu süreçte de hem kendimizde hem de ilişkimizde değişiklikler meydana gelebiliyor.


Virüs maalesef ki hepimizin psikolojisini biraz bozdu. Bu kadar uzun süre evde kalmak, sevdiklerine sarılamamak, bir araya gelememek hepimizi ister istemez etkiledi. Her ne kadar sabırla beklesek de sıkılmaya başladık. Dolayısıyla evde vakit geçirdikçe eşimize, sevgilimize karşı değişimler göstermemiz mümkün.


örneğin bu virüsün çıktığı yer çin’de ve Amerika’da boşanmalar artmış. Virüsün yaşanan finansal kaynakların kaybı, hastalık bulaşma korkusu, evde durdukça sıkılma, öfke hepsi boşanmaları tetikleyen sebepler olduğu gibi ruh sağlığımızı kötü etkilediği de aşikâr.


Halen daha tüm ülkede yasak olmamasına rağmen, yasağa uyan şehirlerdeki çiftler, gereğinden fazla bir alanda vakit geçirmenin pozitif ve negatif dönüşlerini yaşıyor. Kimi çiftleri bu karantina süresi olumlu etkilerken, kimi çiftleri de boşanmaya sürüklüyor.


Bu süreç kimimiz için sürekli yemek yiyerek, film izleyerek, sevdiği şeyleri yaparak geçerken; kimimiz içinde özgürlüğün kısıtlanması, can sıkılması olarak geçiyor.


Peki, bu kaçınılmaz süreçte eşimizle iyi iletişimi kurup ilişkiyi nasıl güçlendiririz onu düşünelim.


Evde uzun sürelerin birlikte geçirildiği bu stresli süreçte, çiftlerin birbirine sevgilerini ve takdirlerini ifade etmeleri, empati göstermek için fırsatlar yaratmaları gereklidir. Yaşanan korkuyu endişeyi birbirlerine anlatabilmedirler.


Birlikte aktiviteler yapabildiğiniz gibi bireysel olarak da sevdikleri şeyleri tek başına yapabilmeliler.


İlişkinizde anlaşamadığınız, tartıştığınız bir durum olduğunda iletişim gücünüzü kullanın. Saygılı ve anlayışlı bir şekilde, doğru zamanda doğru cümleler kurarak durumu toparlayın. Unutmayın her ilişkiyi kurtarabilecek şey anlayıştır.


Korona günlerinde boşanmaların olduğu kadar evliliklere de şahit oluyoruz. Geçenlerde izlediğim bir habere göre Rusya’da sıra dışı bir nikâh yapıldı.  Gazetelerde de yapılan haber şu şekilde;


“Rusya'nın Krasnodar kentinde, sokağa çıkma yasağına rağmen nikâh tarihlerini ertelemek istemeyen bir çift, evlerinin balkonunda dünya evine girdi. Nikâh memurunun, apartmanın dış cephesinden platform asansörüyle genç çiftin bulunduğu üçüncü katın balkonuna çıkması ilginç görüntü oluşturdu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, gelinle damadın bulunduğu balkonun balonlarla süslendiği, davetlilerin ise sosyal mesafe kuralına uyarak sokakta töreni takip ettikleri görüldü. Nikâh memurunun "Sizi karı koca ilan diyorum" demesinin ardından, dışarıda toplanan kişiler alkışlarla yeni evlileri kutladı. Daha sonra genç çift gökyüzüne bir çift beyaz güvercin bıraktı.”


Yani diyeceğim o ki bu karantina kimimize iyi gelirken kimimize de hiç iyi gelmiyor. Ama bu haberi gördüğümüzde anlıyoruz ki, konu aşk ise ne virüs ne başka bir şey evliliğe engel olamıyor. Bizde evimizde gülümseyerek güzel haberleri dinliyoruz, izliyoruz. Eh! Ne de olsa virüs bazı kalplere giremedi J


EMİNE GİRGİN


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9-Emine GİRGİN Arşivi