4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

CHP VE MERKEZ YOKLAMASI

CHP İl Başkanı Sayın Ersen Yeniceli, "Ön seçim ile aday belirleme yöntemi, bizim olmazsa olmazımız. Biz adayların, ön seçimle belirlenmesini istiyoruz." diyerek, cesurca bir açıklama yapmıştı. CHP' nin, Eskişehir'de, merkez yoklaması ile aday belirlemesi karşısında nasıl bir tavır sergileyecek bilinmez ama CHP, Eskişehir' de, merkez yoklamasını, gelenek haline getirdi.
Oysa CHP lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekilliği adaylığı belirlemede, 'lider Kontenjanı'nı 54'e indirdi. 81 ilden 56 yerde ise ön seçim kararı çıktı. Ancak bu tarihi karardan! Eskişehir, payını alamadı.
CHP' de, merkez yoklaması ile aday belirleme de CHP lideri Sayın KILIÇDAROĞLU ve Anakent Belediye Başkanı, Sayın Prof. Dr BÜYÜKERŞEN, etkili olur mu bilinmez ama bu karardan sonra, Eskişehir, CHP teşkilatında, sular durulmayacaktır. Özellikle de adayların belirlenmesinden sonra, huzursuzluk daha da artacaktır.
Aslında CHP'nin, tüzüğü ve yönetmeliği, vekillerin en fazla yüzde 15'inin merkez yoklaması yöntemiyle belirlenmesini içerse de son genel seçimde, yüzde 10'un altında kalınan kentlerde uygulanacak yöntemin, bu yüzde 15'in dışında sayılmasına hükmediyor. Bu durumda azami 160 milletvekili merkez yoklaması yöntemiyle seçilecek.
Yine tüzük, parti yönetimine ön seçim yapılan yerlerde azami yüzde 5 "merkez adayı" yerleştirme yetkisi verdiğinden, 2015 seçimlerinde, CHP'nin 550 kişilik milletvekili listesinin en az 370'inin, ön seçim ve aday yoklaması yöntemiyle belirlenmesine olanak tanıyor. Bu da, tüm milletvekili sayısının yüzde 67'sine denk geliyor. Ancak CHP Parti Meclisi'nin, bu oranı artırma yetkisi bulunuyordu.
CHP' nin, Eskişehir'le ilgili kararı yadırganmamalıdır. Çünkü CHP, her seçimde, bu yöntemi Eskişehir' e layık görüyor. Hatta merkez yoklaması ile Eskişehir' le, alakası olmayan kişileri, aday gösterdi.
Oysa CHP, Atatürk' ün partisi ise bütün illerde ön seçimle aday belirlemeliydi. Çünkü ATATÜRK' e göre, Egemenlik Kayıtsız ve Şartsız milletin elindedir. O nedenle de parlamento üyeleri de kayıtsız şartsız liderlere karşı değil, millete karşı sorumlu olacaklardır. Bu sebeple, PARLAMENTO ÜYELERİNİ, HALK DOĞRUDAN DOĞRUYA VE HİÇBİR ARACI OLMADA KENDİSİ SEÇECEKTİR. MİLLETVEKİLLERİNİN SEÇİMİNDE ARACILIĞI, NE DEVLETİN YÜRÜTME KURUMU OLAN HÜKÜMET, NE DE PARTİLER YAPABİLİR.
ATATÜRK' ün, düşündüğü parlamentoda, halk, değer verdiği ve kendisinden hizmet beklediği kişileri, bizzat seçecektir. Halkı, hükümetin veya partilerin empoze edecekleri kişileri seçmek zorunda ve durumunda bırakmak, tamamen antidemokratiktir. ATATÜRK, ilkelerine de aykırıdır.
CHP' de, aday olacak kişiler, merkezi yoklama ile önümüzdeki günlerde belirlenecektir. İsteyen kişiler şartlar uyduğunda aday gösterebilir. Önemli olan, merkez yoklaması sonrası belirlenen adayların nitelikleridir. Çünkü Eskişehir, 1960'lı yıllardan sonra sürekli kan kaybetti. Bunda en önemli neden, adayları ısmarlama olması ve Eskişehirli ve nitelikli olmamasıdır.
Ayrıca adayların istifa ederek, aday adayı olmasından sonra, kentlerde, merkez oylaması ile aday belirleneceğini ilan etmek etik olmuyor. Çünkü pek çok aday, merkez yoklaması olmayacak düşüncesi ve delegelere güvenerek istifa etmiştir.
Her şeye rağmen, 2015 yılındaki, genel seçimler, Eskişehir için, bir fırsattır. yalnız CHP'de değil, tüm partilerde, kente takım ruhunu geliştirecek, Özellikle de, "DOĞAL LİDER" ve "BAKAN" olabilecek, Eskişehirli adaylar, tercih edilmelidir. Çünkü geçmiş yıllarda, her hükümete bakan veren, Eskişehir, siyasette ciddi güç kaybetti. 2015 yılında, yapılacak olan, Genel Seçimler, kent sorunlarının çözümü açısından, umut yılı olmalıdır.
Elbette Eskişehirli olmak, Eskişehir'de doğmak değildir. Bir insan, "Ben Eskişehir' de yaşayacağım, Bu şehirde üretip, insanımız iş, aş sağlayacağım, yerel safi hâsılaya katkıda bulunacağım, Eskişehir de, öleceğim", diyorsa, insanın, doğum yeri, nere olursa olsun, O gerçek bir Eskişehirlidir. Ayrıca Eskişehir için, bir fikir, bir düşünce akımı, bir model, bir iş, bir ürün üretmek, Eskişehirli olmanın ve kendini ifade etmenin, o hazzı yaşamanın da en önemli yoludur...
CHP; Eskişehir'de, merkez yoklaması ile aday belirlemesi, CHP il teşkilatında olmasa da parti tabanında ve kamuoyun da kabul görmedi. Atatürk'ün söylediği gibi, Eskişehir'i, TBMM' de temsil edecek milletvekili adaylarını, liderler değil delegeler ve halk seçmelidir. Çünkü milletvekilleri, TBMM'de, liderleri değil, Eskişehir halkını, temsi edecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi